Tetszett a cikk?

Egy szingapúri lap jelentése szerint a délkelet-kínai Sencsen város egyik étterméből indulhatott ki az atípusos tüdőgyulladás járványa, és a kórokozó forrása valamely ott feldolgozott állat lehetett. A szóban forgó vendéglátóipari egység vadon élő, ritka állatok húsát kínálja ínyenceknek, többnyire nyersen, különleges csemegeként.

A kínai nyelvű szingapúri lap a délkelet-kínai Kuantung tartomány egyik kórházi orvosára hivatkozik, aki ott találkozott először, még jóval a járvány elterjedése és a betegség ismertté válása előtt azzal a tünetegyüttessel, amelyet később súlyos, akut légzőszervi szindrómának (Severe Acute Respiratory Syndrome), angol nevének kezdőbetűivel rövidítve SARS-nak neveztek el. A páciens, akit a lapnak nyilatkozó orvos először kezelt ilyen tünetekkel, az említett sencseni étterem 35 éves szakácsa. A betegség hamar átterjedt róla több orvosra és ápolónőre, és megkapta a páciens néhány rokona is. A professzor nagyon valószínűnek tartja, hogy a szakács az étteremben feldolgozott állatok valamelyikétől kapott fertőzést. "Az állatok szervezetében élő, emberre általában veszélytelen vírusok némelyike hirtelen nagyon veszélyessé válhat az emberre, ha mutációkat hoz létre" - mondta a lapnak az orvos. Különösen fennáll a fertőzés veszélye, ha nyersen fogyasztják a vírusgazda állat húsát, márpedig bizonyos vadon élő állatok húsának nyersen fogyasztása elterjedt szokás a délkelet-kínai ínyencek körében.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői küldöttsége Kuangtung tartományba kíván utazni a járvány eredetének kivizsgálására, négynapi pekingi várakozás után sem kaptak azonban engedélyt a kínai hatóságoktól az utazásra. A WHO-csapat egy német tagja, Wolfgang Preiser frankfurti víruskutató a dpa-nak adott nyilatkozatában nagyon valószínűnek nevezte a szingapúri lap által közölt feltevést.
Az egyelőre gyógyíthatatlan betegség eddig 62 ember halálát okozta és 1800 személyt fertőzött meg világszerte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!