Tetszett a cikk?

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a tv2 múlt vasárnap sugárzott, Bazi nagy roma lagzi című műsora megszegte az emberi jogok tiszteletben tartására, továbbá a gyűlöletkeltés, a kisebbségek nyílt vagy burkolt megsértése tilalmára irányuló törvényi előírásokat. Az ombudsman a műsor miatt eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél.

Az említett követelményeket a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a műsorszolgáltatás általános alapelvei között szabályozza - mutat rá közleményében az ombudsman. "A médiatörvény szerint a Magyar Köztársaságban a műsorszolgáltatás szabadon gyakorolható, a műsorszolgáltató önállóan határozza meg a műsorszolgáltatás tartalmát, de - mint minden szabadság - ez a jog is mások jogainak és törvényes érdekeinek a keretei között gyakorolható" - áll a közleményben.
Kaltenbach szerint "a közönség nem primitív és ostoba, az alantas sztereotípiákra alapozó "szórakoztatás" az ő lebecsülésük is". Annak a műsorszolgáltatónak, amely (főműsoridőben) valamely kisebbséget otrombán sértő műsort sugároz, szembesülnie kell a közönség "nagykorúságával", elemi felháborodásával - véli az országgyűlési biztos. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!