Debrecen önkormányzata örömmel értesült arról, hogy mégis a város adhat otthont a jövőben az "Álmok álmodói - Világraszóló magyarok" kiállításnak - közölte Turi Gábor, a cívisváros kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. A Millenáris Park vezetői korábban tiltakoztak az átköltöztetés ellen, ám Debrecen városa levélben kérte a kiállítás áthelyezését a kormányfőtől.

Az alpolgármester kihangsúlyozta, hogy Medgyessy Péter kormányfőhöz és Görgey Gábor kulturális miniszterhez írták azt a levelet, amelyben felajánlották, a cívisváros befogadná a budapesti Millenáris Parkban az elmúlt év végén bezárt kiállítást. "A magyar kultúra és tudományosság nagy vesztesége volna, ha megszűnne a jelentős szellemi és anyagi ráfordítással létrehozott, nagy közönség sikert aratott kiállítás, amely a nemzet kincse" - indokolta a kérést. Turi Gábor jelezte: a Millenáris Park vezetőjének korábbi elutasító álláspontja vélhetően a miniszterelnökhöz és a szaktárca vezetőjéhez írt levél nyomán változott meg. "Ha ez így van, méltányoljuk a kormány bölcs belátását" - fogalmazott.

Múlt hét pénteken levélben ajánlott segítséget Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezetője Kósa Lajos debreceni polgármesternek a még januárban felvetett szándék megvalósításához, miszerint a cívis város befogadná az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című tárlatot. Az időszaki kiállítás a Millenáris Parkot létrehozó kormány eredeti szándékát követve, 2002. december 31-én zárta be kapuit Budapesten.

Turi szerint Debrecen nemzeti ügynek tekinti a leendő országos kiállítást, amelyet a helyi repülőtér öt hangárjában összesen 3000 négyzetméteres területen kívánnak létrehozni. Szólt arról is, hogy a város vezetői készültek minderre, és a pénzmaradványból több tízmillió forintot különítettek el a kiállításra, amely várhatóan a térség idegenforgalmának egyik látványossága is lesz. Turi Gábor reményei szerint akár már a jövő év augusztus 20-ára is megnyílhat a nagyszabású bemutató, amely a hazai művészeti élet kiválóságainak együttműködésével jöhet létre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő