Tetszett a cikk?

Debrecen önkormányzata örömmel értesült arról, hogy mégis a város adhat otthont a jövőben az "Álmok álmodói - Világraszóló magyarok" kiállításnak - közölte Turi Gábor, a cívisváros kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. A Millenáris Park vezetői korábban tiltakoztak az átköltöztetés ellen, ám Debrecen városa levélben kérte a kiállítás áthelyezését a kormányfőtől.

Az alpolgármester kihangsúlyozta, hogy Medgyessy Péter kormányfőhöz és Görgey Gábor kulturális miniszterhez írták azt a levelet, amelyben felajánlották, a cívisváros befogadná a budapesti Millenáris Parkban az elmúlt év végén bezárt kiállítást. "A magyar kultúra és tudományosság nagy vesztesége volna, ha megszűnne a jelentős szellemi és anyagi ráfordítással létrehozott, nagy közönség sikert aratott kiállítás, amely a nemzet kincse" - indokolta a kérést. Turi Gábor jelezte: a Millenáris Park vezetőjének korábbi elutasító álláspontja vélhetően a miniszterelnökhöz és a szaktárca vezetőjéhez írt levél nyomán változott meg. "Ha ez így van, méltányoljuk a kormány bölcs belátását" - fogalmazott.

Múlt hét pénteken levélben ajánlott segítséget Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezetője Kósa Lajos debreceni polgármesternek a még januárban felvetett szándék megvalósításához, miszerint a cívis város befogadná az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című tárlatot. Az időszaki kiállítás a Millenáris Parkot létrehozó kormány eredeti szándékát követve, 2002. december 31-én zárta be kapuit Budapesten.

Turi szerint Debrecen nemzeti ügynek tekinti a leendő országos kiállítást, amelyet a helyi repülőtér öt hangárjában összesen 3000 négyzetméteres területen kívánnak létrehozni. Szólt arról is, hogy a város vezetői készültek minderre, és a pénzmaradványból több tízmillió forintot különítettek el a kiállításra, amely várhatóan a térség idegenforgalmának egyik látványossága is lesz. Turi Gábor reményei szerint akár már a jövő év augusztus 20-ára is megnyílhat a nagyszabású bemutató, amely a hazai művészeti élet kiválóságainak együttműködésével jöhet létre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!