Tetszett a cikk?

Az iraki rezsim kegyetlenkedéseivel kapcsolatos bizonyítékokat tartott vissza korábban a CNN annak érdekében, hogy iraki informátorainak ne essék bántódása – vallotta be a múlt héten Eason Jordan, a csatorna főszerkesztője. A The Washington Post erre a hírtelevíziót tette felelőssé azért, hogy a világ közvéleménye nem tartotta Szaddám Huszein diktatúráját "olyan brutálisnak, mint amilyen volt". Ön kinek ad igazat: az informátorai életét féltő televíziónak vagy az öncenzúrát semmilyen indokkal el nem fogadó bírálóknak?

1995-ben Eason Jordannel személyesen az iraki diktátor Udáj nevű fia közölte, hogy megöleti két Jordániába menekült sógorát és a nekik menedéket adó Huszein jordániai királyt - derült ki a múlt héten a főszerkesztő által a titokban tartott információk közül nyilvánosságra hozott néhány történet egyikéből. Jordan utólag is biztos abban, hogy ha Udáj tervét a CNN világgá kürtöli, az iraki diktátor fia válaszul kivégezteti azt az iraki tolmácsot, aki az újságírón kívül az ominózus beszélgetésen jelen volt. Noha nem kapott nyilvánosságot az ügy, a főszerkesztő másnap azonnal értesítette a jordániai királyt Szaddám Huszein fiának tervéről. (A történethez hozzátartozik, hogy Udáj később visszacsalogatta Bagdadba sógorait, majd megölette őket.)
Jordan szerint a televíziónak csak az iraki rendszer kegyetlenkedéseiről szóló értesüléseinek részleges elhallgatásával sikerült elkerülnie, hogy a rezsim bántalmazza vagy megölje iraki informátoraikat és munkatársaikat. Egy most nyilvánosságra hozott történet szerint az iraki titkosrendőrség elhurcolta és több héten keresztül - többek között elektromos sokkolóval - kínozta a CNN egyik iraki állampolgárságú operatőrét. Egy másik esetben Szaddám Huszein az iraki tájékoztatási minisztérium egyik hivatalnokának a testvérét ölette meg, őt magát pedig arra utasították, hogy levélben mondjon köszönetet az elnöknek családtagja kivégzéséért.
A CNN vezetése folyamatos védekezésbe kényszerül Eason Jordan múlt heti vallomása óta, amely heves reakciókat váltott ki az amerikai konzervatív sajtóban. A The Washington Post a hét elején szerkesztőségi cikkben bírálta a CNN öncenzúráját: a világ közvéleménye szerintük ezért nem tartotta az országban uralkodó diktatúrát "olyan brutálisnak, mint amilyen volt". Az amerikai sajtóban idézett más kommentátorok úgy vélik: a CNN meg tudta volna találni a módját annak, hogy - mások életét nem veszélyeztetve - hírt adjon a kegyetlenségekről. A CNN főszerkesztője szerint viszont az információk visszatartása nem számít vétségnek, amennyiben ezzel ártatlan emberek halálát lehet elkerülni. Eason Jordan egy, az AFP hírügynökség által idézett, a CNN belső munkatársainak elküldött üzenetében jelezte: ha a diktatúra bukása után általa nyilvánosságra hozott történetek hamarabb napvilágot látnak, a rezsim meggyilkolta volna mindazokat a személyeket, akiktől az értesülések származtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!