Tetszett a cikk?

Az UNESCO főigazgatója egy iraki kulturális örökséget szolgáló különleges alap létrehozását jelentette be Párizsban, s egyúttal felkérte a világszervezetet, rendeljen el időszakos embargót az iraki múzeumi fosztogatások során eltűnt kulturális kincsek nemzetközi kereskedelmének megakadályozására.

Macuura Koicsiro csütörtökön az UNESCO párizsi székházában közölte: a speciális alaphoz, amelyet számos ország hozzájárulásából kívánnak feltölteni, elsőként Olaszország ajánlott fel 400 ezer dolláros összeget. A párizsi tanácskozást egy héttel a mezopotámiai kultúra értékeit őrző bagdadi és moszuli múzeum kifosztása után hívták össze. Az amerikai inváziós erők bagdadi bevonulásának másnapján babiloni, sumér és asszír műtárgyak tömegeit rabolták el az iraki közgyűjteményekből, felgyújtották a bagdadi nemzeti könyvtárat és számos levéltárat.
Az UNESCO főtitkára a tanácskozás résztvevőit tájékoztatva elmondta: a világszervezet kapcsolatba lépett az amerikai és brit hatóságokkal, és haladéktalan intézkedéseket kért az iraki régészeti lelőhelyek, kulturális intézmények őrzésének megszervezésére. Az UNESCO értesítette az Irakkal szomszédos országokat, valamint az Interpolt és a nemzetközi vámhatóságot is, sürgetve az elrabolt műkincsek Irakból történő kivetelének megakadályozását. Macuura a napokban személyesen az ENSZ főtitkáránál kívánja kezdeményezni, terjesszék a Biztonsági Tanács elé az illegális műkincskereskedés kérdését. Javaslata arra irányul, hogy a BT határozatban rendeljen el megszabott időre szóló tilalmat minden Irakból származó kulturális érték megvásárlására, illetve szólítson fel az ilyen javak visszaszolgáltatására.
A Times brit napilap szerint csaknem 170 ezer műkincs esett áldozatul a bagdadi nemzeti múzeumban végzett fosztogatásoknak és pusztításnak. A British Museum kijelentette: haladéktalanul szakértőt akar küldeni Bagdadba, hogy összeállítsa a megsemmisített vagy ellopott műkincsek jegyzékét. A listát azután átadnák az iraki határok őrizetét ellátó katonáknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!