Tetszett a cikk?

Az amerikai vám- és bevándorlási szervek az elmúlt héten több olyan festményt találtak, amelyek Szaddám Huszein volt iraki elnök egyik fiának palotájából tűntek el; e tárgyak többségét Irakból visszatérő újságírók próbálták becsempészni. Eddig egyedül a Fox News hírcsatorna egyik mérnöke, Benjamin Johnson ellen emeltek vádat.

Gordon Endland, az amerikai belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára - akit a Reuters hírügynökség idézett - súlyos bűncselekménynek minősítette az iraki műtárgyak becsempészését, s azt ígérte, a törvény teljes szigorával lépnek fel az elkövetőkkel szemben.
Eddig egyedül a Fox News hírcsatorna - azóta már elbocsátott - egyik mérnöke, Benjamin Johnson ellen emeltek vádat, akinek poggyászában 12 iraki festményt és más, a vámnyilatkozatban meg nem jelölt iraki tárgyakat találtak. Johnson állítólag maga vitte el a képek egy részét az egyik bagdadi elnöki palotából, illetőleg Szaddám egyik fia, Udaj rezidenciájáról, továbbá amerikai katonákkal is csereberélt.
A hatóságok a Virginia állambeli Dulles nemzetközi repülőtéren a Boston Herald riporterének poggyászában is találtak iraki festményt és "emléktárgyakat", de ellene nem emeltek vádat, ugyanis a műtárgyakat felsorolta vámnyilatkozatában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!