Tetszett a cikk?

Ismeretlen tettesek hajnalban betörtek a szentendrei Czóbel Múzeumba és elvittek négy festményt; a képek összértéke mintegy 120 millió forint.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint az elkövetők az ablakrácsot lefeszítve jutottak be az épületbe. Szakértők szerint 120 millió forint az eltulajdonított képek értéke, bár évtizedekkel ezelőtt még 180 ezer forintért vásárolhatták meg azokat. A tolvajok Czóbel Béla Ülő fiú, Madame Daudet, Pihenő nő és Kalapos nő című festményeit vitték el; az Ülő fiú című festménynek a legnagyobb az értéke, mintegy 40 millió forint.
Simon László, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője elmondta: hajnalban jelzett ugyan a riasztó, a szerkezet azonban a megyei múzeumi központba volt bekötve; onnan mentek a helyszínre illetve értesítették a hatóságokat. Az igazgató nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy összesen mekkora lehet a szentendrei Czóbel-gyűjtemény értéke. Az MTI úgy tudja: a gyűjteményt érhette volna nagyobb veszteség is, hiszen az ellopott képeknél őriznek még értékesebb Czóbel-alkotásokat is a múzeumban, de a tolvajok vélhetően nem értettek a műkincsekhez és az első útjukba kerülő műalkotásokat vitték magukkal.
Czóbel Béla 1883-ban született, Budapesten élt és 1976-ban hunyt el. A szentendrei gyűjteményben, amely 1975-ben nyílt meg, több tucat Czóbel-kép látható. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!