Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága várhatóan júniusban dönt arról, a szólásszabadság jogának gyakorlása, vagy kereskedelmi fogás volt-e, amikor a Nike sportszergyártó cég tagadta, hogy cipőit éhbérért, szörnyű körülmények között dolgozó ázsiai munkások gyártják - közölte a BBC. Az előbbi esetben nem, az utóbbiban bíróság elé kell állnia a cégnek, hogy megállapítsák, megtévesztette-e a fogyasztókat. Ön melyik álláspontot tartja védhetőbbnek?

Az esetet öt évvel ezelőtt vitte bíróság elé egy kaliforniai fogyasztóvédő, Marc Kasky, aki szerint a cég, hogy növelje eladásait, félrevezette a vásárlóközönséget vietnami, kínai és indonéziai munkásainak munkakörülményeit illetően, hamis reklámkampányában a "vállalati felelősségtudat modelljének" állítva be magát.
A Nike álláspontja szerint a bíróságnak vissza kellett volna utasítania a keresetet, mert a kifogásolt állítások nem árucikkeinek eladását szolgálták, hanem közérdekű ügyben kifejtett álláspontnak tekintendők, s ezért megilleti őket a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos joga. A cégnek joga van üzleti módszereinek védelméhez - állították.
A kaliforniai legfelsőbb bíróság tavalyi döntése értelmében azonban a kampányban elhangzottak kereskedelmi célú szövegekként értelmezhetők, ezért bíróság elé vihető az ügy. "A beszéd kereskedelmi célú, ha tartalma alkalmas a fogyasztók befolyásolására (...) A vásárlóközönség jelentős hányadának fogyasztói döntéseiben közrejátszik, milyen munkakörülmények között állítják elő az árut" - olvasható a bíróság indoklásában.
A Nike a kereset elutasítását követelve a Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, azzal érvelve, hogy állításai egy közügyekről folyó nemzetközi médiavita részét képezték, ezért szabad véleménynyilvánításként - az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése értelmében - alkotmányos védelem alá esnek. A Nike-t az ügyben támogatja számos nagyvállalat, a média, az American Civil Liberties Union (ACLU, Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége), s a legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés. Marc Kasky mögött áll ugyanakkor Kalifornia és tizenhét további szövetségi állam, négy kongresszusi képviselő, továbbá számos fogyasztó- környezet- és jogvédő csoport, amelyek az embertelen munkakörülmények ellen küzdenek. A júniusra várható döntés általános vélekedés szerint óriási hatással lesz arra, milyen nyilvános kijelentéseket tehetnek a jövőben az üzleti vállalkozások.
Ön szerint kinek ad majd igazat a Legfelsőbb Bíróság?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!