Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága várhatóan júniusban dönt arról, a szólásszabadság jogának gyakorlása, vagy kereskedelmi fogás volt-e, amikor a Nike sportszergyártó cég tagadta, hogy cipőit éhbérért, szörnyű körülmények között dolgozó ázsiai munkások gyártják - közölte a BBC. Az előbbi esetben nem, az utóbbiban bíróság elé kell állnia a cégnek, hogy megállapítsák, megtévesztette-e a fogyasztókat. Ön melyik álláspontot tartja védhetőbbnek?

Az esetet öt évvel ezelőtt vitte bíróság elé egy kaliforniai fogyasztóvédő, Marc Kasky, aki szerint a cég, hogy növelje eladásait, félrevezette a vásárlóközönséget vietnami, kínai és indonéziai munkásainak munkakörülményeit illetően, hamis reklámkampányában a "vállalati felelősségtudat modelljének" állítva be magát.
A Nike álláspontja szerint a bíróságnak vissza kellett volna utasítania a keresetet, mert a kifogásolt állítások nem árucikkeinek eladását szolgálták, hanem közérdekű ügyben kifejtett álláspontnak tekintendők, s ezért megilleti őket a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos joga. A cégnek joga van üzleti módszereinek védelméhez - állították.
A kaliforniai legfelsőbb bíróság tavalyi döntése értelmében azonban a kampányban elhangzottak kereskedelmi célú szövegekként értelmezhetők, ezért bíróság elé vihető az ügy. "A beszéd kereskedelmi célú, ha tartalma alkalmas a fogyasztók befolyásolására (...) A vásárlóközönség jelentős hányadának fogyasztói döntéseiben közrejátszik, milyen munkakörülmények között állítják elő az árut" - olvasható a bíróság indoklásában.
A Nike a kereset elutasítását követelve a Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, azzal érvelve, hogy állításai egy közügyekről folyó nemzetközi médiavita részét képezték, ezért szabad véleménynyilvánításként - az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése értelmében - alkotmányos védelem alá esnek. A Nike-t az ügyben támogatja számos nagyvállalat, a média, az American Civil Liberties Union (ACLU, Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége), s a legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés. Marc Kasky mögött áll ugyanakkor Kalifornia és tizenhét további szövetségi állam, négy kongresszusi képviselő, továbbá számos fogyasztó- környezet- és jogvédő csoport, amelyek az embertelen munkakörülmények ellen küzdenek. A júniusra várható döntés általános vélekedés szerint óriási hatással lesz arra, milyen nyilvános kijelentéseket tehetnek a jövőben az üzleti vállalkozások.
Ön szerint kinek ad majd igazat a Legfelsőbb Bíróság?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről