Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb AIDS-gyógyszereket gyártó cége, a GlaxoSmithKline (GSK) bejelentette, hogy a föld 63 legszegényebb országában felére csökkenti a HIV-fertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszer árát - írja a BBC. A GSK-t korábban súlyos kritikák érték, amiért azokban a szegény afrikai országokban, ahol sok az AIDS-fertőzött, hatalmas összegekért kínálta a gyógyulást.

A BBC beszámolója szerint a brit tulajdonú GSK korábban azt közölte, jelenleg is profit nélkül értékesíti gyógyszereit Afrikában, ezért nem tudja mérsékelni árait. A cégre hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett, mivel a HIV-fertőzöttek által használt Combivir napi adagja közel két dollárba került, amit sok szegény afrikai államban nem tudtak megfizetni. A Világbank felmérése szerint a világon a legszegényebbek - 1,2 milliárd ember - naponta egy dollárnál kevesebből él. Az utóbbi időszakban több civil szervezet pert is indított a gyógyszercég ellen, és számos nagy intézményi befektető is figyelmeztette a gyárat, tegye olcsóbbá a gyógyszerhez való hozzájutást.
A GSK azzal indokolta 50 százalékos árcsökkentését, hogy az új gyártási eljárások és a méretgazdaságosság végre lehetővé tették az olcsóbb előállítást. A Combivir gyógyszer napi adagjának ára 90 centre mérséklődött a legszegényebbnek tartott 63 országban; ugyanez az adag az Egyesült Államokban 18 dollárba kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben