Tetszett a cikk?

A keresztény egyházak világos utalást szeretnének látni a vallásra az Európai Unió jövendő alkotmányában - hangsúlyozták Athénban rendezett ökumenikus értekezletükön.

A tanácskozáson, amelyet a görögországi ortodox egyház hívott össze, magas egyházi méltóságok vettek részt, köztük a világortodoxia feje, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, Roger Etchegaray francia kúriai bíboros és Richard Chartres londoni anglikán püspök. A nemzetközi értekezlet zárásaképpen "az egyetértés mérföldköveként" elfogadtak egy dokumentumot, amelyben követelik, hogy legyen "világos utalás Európa keresztény gyökereire" az európai alkotmányban.
A vatikáni rádió szerint nem utolsósorban a pápa két évvel ezelőtt Görögországban tett látogatásának köszönhető, hogy az ortodox egyház és a Vatikán egy hangon szólal meg az EU-alkotmány ügyében. II. János Pál útja észrevehetően enyhített a két egyház évtizedek óta feszült viszonyán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!