Tetszett a cikk?

Érvelésképesség, a politikusok igényeinek felismerése, becsületesség, a közgazdaságtan érvényességi határának felismerése és természetesen a megfelelő kompetencia - sorolja az ideális politikai tanácsadó tulajdonságait a világhírű közgazdászprofesszor, Charles Wyplosz, akit az késztetett a kérdéssel foglalkozó tanulmány megírására, hogy számos tehetséges közgazdász kollegája szegődött politikusok mellé. Ön szerint megfelel a fenti kritériumoknak Magyarország jelenleg legismertebb közgazdász politikai tanácsadója, Gyurcsány Ferenc, a kormányfő bizalmasa, aki sportminiszterként Jánosi György helyébe lép?

Mi készteti arra a közgazdászokat, hogy a politika felé vegyék karrierjüket? - teszi fel a kérdést a világhírű közgazdászprofesszor, Charles Wyplosz A közgazdasági politikai tanácsadás kultúrája című tanulmányában. Wyplosz számos korábbi diáktársa és kollégája - mind tehetséges elméleti közgazdász, akik Cambridge-ben, a Harvardon vagy az MIT-n szerezték meg diplomájukat - váltott politikai pályára. Így tett Larry Summers, aki a Világbank vezető közgazdászából lett az amerikai államkincstár munkatársa, Jeffrey Frenkel, az amerikai kormány gazdasági tanácsadó tanácsának tagja, vagy éppen Domingo Cavallo volt argentin pénzügyminiszter.
Politikai tanácsadó Wyplosz szerint az az akadémiai közgazdász, "akinek közvetlen befolyása van a politika csinálóira, de nincs feltétlenül olyan pozícióban, hogy magukat a döntéseket meghozhassa". A lengyel származású professzor szerint ahhoz, hogy egy közgazdász jó politikai tanácsadó legyen, mindenekelőtt tudnia kell tisztán érvelni és érthetően előadni az ötleteit, hiszen a közgazdaságtanban ismeretes szakszavakkal, rövidítésekkel és kifejezésekkel (NAIRU, Lucas-féle kritika vagy a Pareto-hatékonyság) a politikus nem feltétlenül tud mit kezdeni. Ugyancsak nem árt, ha a konzulens felismeri, hogy a politikusnak pontosan mire van szüksége. "A tanácsadás nem jelent pártfogást" - írja Wyplosz: a tanácsadónak őszintén, tudásához mérten kell feltárnia egy-egy kérdés összes aspektusát, a helytelenül meghozott politikusi döntés ugyanis a későbbiekben komoly áldozatokkal járhat.
Épp ezért, bár a közgazdák előszeretettel érvelnek a hatékonysággal, a jó tanácsadónak azt is fel kell ismernie, hol van a közgazdasági érvrendszer érvényességének határa. "Néha azt gondolom, hogy magammal kéne vinnem a közgazdász tanácsadóimat a választói körzetembe, hogy végre érzékelhessék az emberi oldalát azoknak a témáknak, amelyeket tudományosan elemzenek, gyakran mindenfajta könyörületesség hiányában" - idéz egy amerikai politikust a tanulmány. Végül, de korántsem utolsósorban, a jó tanácsadónak megfelelő szaktudással kell bírnia, jó közgazdásznak lennie, akit szakmája elismer. "Bár mindenki tudja, hogy a politikában szóbakerülő témákhoz elegendő egy első évfolyamos közgazdasági alapkönyv is, a széles látókörhöz ismerni kell a leggyakoribb állítások ellenérveit, a korábbi népszerű elméletek gyakorlati megvalósulásainak tapasztalatait és az egyes részterületek szaktudósainak véleményét is" - vélekedik Wyplosz.
Magyarországon ma Gyurcsány Ferenc a legismertebb közgazdász, aki politikus mellé szegődött tanácsadónak: az Altus Befektetési Rt. tulajdonosa Medgyessy Péter kormányfő bizalmasa, s május 19-étől sportminiszterként Jánosi György helyébe lép. „Teljesen független vagyok, (még) nincsenek politikai ambícióim. Nem vagyok zsarolható; mivel nem posztról, hanem ügyről van szó, nincs szükségem kétes kompromisszumokra" - jellemezte pozícióját a tanácsadó nemrégiben a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak. Gyurcsány Ferenc egyetemi és főiskolai tanulmányait Pécsett végezte, eredeti foglalkozása tanár, közgazdász. Magasrangú KISZ-titkárból 1990-től a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa, 1992-ben az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója lett. 1992-ben alapította meg az Altus Befektetési Rt.-t, amelynek iparvállalatokban vannak különböző nagyságú részesedései; Gyurcsányt sokan a száz leggazdagabb magyar ember közé sorolják. Medgyessy Péterrel régóta szoros kapcsolatot ápol, 1998-ban lett az MSZP tagja, márciusban a párt országos választmányába is beválasztották.
Ön szerint Gyurcsány megfelel a ideális politikai tanácsadó Charles Wyplosz által meghatározott képének?
Charles Wyplosz tanulmánya

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!