Tetszett a cikk?

Háromszáz millió forintos állami támogatást kap ez évi működéséhez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) költségvetéséből juttatandó anyagi segítségről, a zenekar három évre szóló állami támogatásáról csütörtökön, Budapesten írt alá megállapodást Görgey Gábor kulturális miniszter és Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

A posztjáról távozó tárcavezető "furcsállta, miért ő ismerte fel elsőként, hogy a BFZ nemzeti zenekarhoz méltó támogatásra érdemes". Görgey Gábor utalt arra, hogy a 300 milliós támogatást a zenekari konszolidáció keretében kapta a BFZ.
Az NKÖM az idén 1 milliárd 658 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, 66 millióval a Liszt Ferenc Kamarazenekart, 54 millióval a MÁV Szimfonikus Zenekart, 40 millióval a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, s 30 millióval a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát - tartalmazza a szerződéskötés alkalmából készített sajtóanyag.
Baán László, az NKÖM gazdasági helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar eddig is kapott támogatást a kulturális tárcától, de azok legfeljebb az 50 millió forintot érték el. Fischer Iván, a BFZ vezetője úgy fogalmazott: húsz éve várták, hogy egyszer csak megtörjön a jég, s amit külföldön elismertek, itthon is nemzeti üggyé váljon. Fischer szerint az NKÖM-től kapott támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a zenekar folytassa tevékenységét, s vidékre is eljusson. A zeneigazgató elmondta: a Fővárosi Önkormányzattól az idén 350 millió forintot kapnak, magántámogatóiktól pedig mintegy 100 millió forintra számíthatnak.
A Budapesti Fesztiválzenekar ősszel induló új hangversenyévadának programjait kedden ismertették. A zenekar vezetőinek tájékoztatása szerint az együttes vendége lesz a nemzetközi zenei élet több kimagasló egyénisége, közöttük Richard Goode, Emmanuel Pahud, Rudolf Buchbinder, Sylvain Cambreling, Asher Fisch, Ránki Dezső, Truls Mork, Claus Peter Flor és Rudolf Barshai. A zenekar az idén is ott lesz számos vezető zenei központban és rangos fesztiválon a londoni Barbican Központtól az amszterdami Concertgebouw-on át a Luzerni Fesztiválig. Szeptemberben dél-amerikai, júniusban távol-keleti, ázsiai és ausztráliai hangversenykörútra utazik a zenekar. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!