Háromszáz millió forintos állami támogatást kap ez évi működéséhez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) költségvetéséből juttatandó anyagi segítségről, a zenekar három évre szóló állami támogatásáról csütörtökön, Budapesten írt alá megállapodást Görgey Gábor kulturális miniszter és Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

A posztjáról távozó tárcavezető "furcsállta, miért ő ismerte fel elsőként, hogy a BFZ nemzeti zenekarhoz méltó támogatásra érdemes". Görgey Gábor utalt arra, hogy a 300 milliós támogatást a zenekari konszolidáció keretében kapta a BFZ.
Az NKÖM az idén 1 milliárd 658 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, 66 millióval a Liszt Ferenc Kamarazenekart, 54 millióval a MÁV Szimfonikus Zenekart, 40 millióval a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, s 30 millióval a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát - tartalmazza a szerződéskötés alkalmából készített sajtóanyag.
Baán László, az NKÖM gazdasági helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar eddig is kapott támogatást a kulturális tárcától, de azok legfeljebb az 50 millió forintot érték el. Fischer Iván, a BFZ vezetője úgy fogalmazott: húsz éve várták, hogy egyszer csak megtörjön a jég, s amit külföldön elismertek, itthon is nemzeti üggyé váljon. Fischer szerint az NKÖM-től kapott támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a zenekar folytassa tevékenységét, s vidékre is eljusson. A zeneigazgató elmondta: a Fővárosi Önkormányzattól az idén 350 millió forintot kapnak, magántámogatóiktól pedig mintegy 100 millió forintra számíthatnak.
A Budapesti Fesztiválzenekar ősszel induló új hangversenyévadának programjait kedden ismertették. A zenekar vezetőinek tájékoztatása szerint az együttes vendége lesz a nemzetközi zenei élet több kimagasló egyénisége, közöttük Richard Goode, Emmanuel Pahud, Rudolf Buchbinder, Sylvain Cambreling, Asher Fisch, Ránki Dezső, Truls Mork, Claus Peter Flor és Rudolf Barshai. A zenekar az idén is ott lesz számos vezető zenei központban és rangos fesztiválon a londoni Barbican Központtól az amszterdami Concertgebouw-on át a Luzerni Fesztiválig. Szeptemberben dél-amerikai, júniusban távol-keleti, ázsiai és ausztráliai hangversenykörútra utazik a zenekar. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Hivatalos: számos fejlesztéssel támad az új VW Passat

Hivatalos: számos fejlesztéssel támad az új VW Passat

Túl magas a magyar fizetés? Ezért vonult ki néhány autóiparba beszállító multi

Túl magas a magyar fizetés? Ezért vonult ki néhány autóiparba beszállító multi

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone