Tetszett a cikk?

Manherz Károly, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem dékánja pénteken a bécsi egyetemen átvette a tekintélyes Herder-díjat, amelyet a hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány olyan kelet-közép-európai tudósoknak, művészeknek ítél oda, akik kiemelkedő teljesítménnyel gazdagították az európai kultúrát.

Manherz Károly germanista, nyelvész, egyetemi tanár, de emellett számos politikai funkciót is betöltött állami hivatalokban - 1989-90-ben művelődési miniszterhelyettes, 1990-91-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára, 1991-92-ben a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó címzetes államtitkára volt -, valamint a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségénél. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia tudományos minősítő bizottságának, és 1993 óta az ELTE dékánja.
Az 1964-ben alapított, 15 ezer euróval járó díjat a Sturm und Drang irodalmi mozgalom szellemi atyjáról, Johann Gottfried Herderről (1744-1803) nevezték el. A Herder-díj magyar kitüntetettjei között van Kodály Zoltán - aki az alapítás évében nyerte el a kitüntetést -, Szabolcsi Bence zeneesztéta, Keresztury Dezső irodalomtörténész, Konrád György író, Varga Imre szobrász, Glatz Ferenc történész, Kertész Imre és Esterházy Péter író. A díjazottak mindegyike javasolhat egy ösztöndíjast, akinek egy tanéven át havi 920 euróval dotálják ausztriai tanulmányait. Manherz Károly Horváth Katalin II. éves PhD- (doktorandusz) hallgatót javasolta, aki az ELTE-n végzett, s már egyetemista korában kitűnt grammatikai és nyelvészeti dolgozataival, s az első számú jelölt az oktatói utánpótlás szempontjából az ELTE Germanisztikai Intézet német nyelvészeti tanszékén.
A Herder-díj idei kitüntetettjei Manherz Károly mellett Alesz Rasanau fehérorosz költő, Vaszil Gjuzelev bolgár történész, Drago Jancar szlovén író, Stanislaw Mossakowski lengyel művészettörténész és az építészetelmélettel foglalkozó román Ana-Maria Zahariade. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon