Manherz Károly, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem dékánja pénteken a bécsi egyetemen átvette a tekintélyes Herder-díjat, amelyet a hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány olyan kelet-közép-európai tudósoknak, művészeknek ítél oda, akik kiemelkedő teljesítménnyel gazdagították az európai kultúrát.

Manherz Károly germanista, nyelvész, egyetemi tanár, de emellett számos politikai funkciót is betöltött állami hivatalokban - 1989-90-ben művelődési miniszterhelyettes, 1990-91-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára, 1991-92-ben a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó címzetes államtitkára volt -, valamint a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségénél. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia tudományos minősítő bizottságának, és 1993 óta az ELTE dékánja.
Az 1964-ben alapított, 15 ezer euróval járó díjat a Sturm und Drang irodalmi mozgalom szellemi atyjáról, Johann Gottfried Herderről (1744-1803) nevezték el. A Herder-díj magyar kitüntetettjei között van Kodály Zoltán - aki az alapítás évében nyerte el a kitüntetést -, Szabolcsi Bence zeneesztéta, Keresztury Dezső irodalomtörténész, Konrád György író, Varga Imre szobrász, Glatz Ferenc történész, Kertész Imre és Esterházy Péter író. A díjazottak mindegyike javasolhat egy ösztöndíjast, akinek egy tanéven át havi 920 euróval dotálják ausztriai tanulmányait. Manherz Károly Horváth Katalin II. éves PhD- (doktorandusz) hallgatót javasolta, aki az ELTE-n végzett, s már egyetemista korában kitűnt grammatikai és nyelvészeti dolgozataival, s az első számú jelölt az oktatói utánpótlás szempontjából az ELTE Germanisztikai Intézet német nyelvészeti tanszékén.
A Herder-díj idei kitüntetettjei Manherz Károly mellett Alesz Rasanau fehérorosz költő, Vaszil Gjuzelev bolgár történész, Drago Jancar szlovén író, Stanislaw Mossakowski lengyel művészettörténész és az építészetelmélettel foglalkozó román Ana-Maria Zahariade. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében