Tetszett a cikk?

A magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódtak hétfő reggel az idei érettségik, amelyeken összesen 92 715 diák ad számot négy év alatt szerzett tudásáról. A diákok három tétel közül választhattak: új érzésvilág és kifejezésmód Ady Endre költészetében; Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című versének elemző értelmezése; a novella műfaji jellemzőinek bemutatása egy szabadon választott magyar mű elemezése alapján.

A tételeket a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban ismertették; kidolgozásukra a diákoknak négy óra áll rendelkezésre. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) adatai szerint idén nappali tagozaton 73 135, esti és levelező tagozaton pedig 19 578 diák vizsgázik. A gimnáziumok nappali tagozatán 35 068, míg szakközépiskolákban 38 159 tanuló fejezi be középfokú tanulmányait.
A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán bármely, az Oktatási Minisztérium által engedélyezett szöveggyűjtemény használható, kivételt képeznek azok a kiadványok, amelyek tartalmazzák a bennük található irodalmi művek elemzését, vagy ahhoz bármely kiegészítést fűznek.
A megmérettetés kedden a matematika vizsgákkal folytatódik, de csak azok számára, akik ebből a tantárgyból nem közös érettségi-felvételit írnak érettségi dolgozatként. A feladatok megoldására három óra áll rendelkezésre. A közös érettségi-felvételi vizsgákat május 19. és 21. között tartják, a szóbeliket június 12. és 25. között kell az intézményekben megszervezni.
A központi költségvetés 1 milliárd 350 millió forintot biztosít az érettségi és az iskolarendszerben lebonyolított szakmai vizsgák díjazásának támogatására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy