Ma este Gérard Krawczyk filmje, a Tulipános Fanfan vetítésével kezdődik meg az 56. cannes-i filmfesztivál. A programban az idén magyar játékfilm nem szerepel, Magyarországot két rövidfilm képviseli.

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik szenzációját a Tulipános Fanfan jelenti, amely nem más, mint egy ötvenéves világsiker életre keltése. Akkor Gérard Philipe és Gina Lollobrigida játszotta a főszerepeket, most Vincent Perez és Pénelope Cruz.
Az idei zsűri elnöke, a francia Patrice Chéreau indiai, bosnyák, kínai, olasz és amerikai művészekkel fogja értékelni a versenyprogramban bemutatott filmeket, amelyek nemzeti hovatartozását - az egyre elterjedtebb nemzetközi koprodukciók miatt - ettől az évtől már nem jelölik meg. A következő tíz napban a versenyprogramban húsz játékfilmet mutatnak be. Sok ismert művész neve tűnik fel a stáblistákon Clint Eastwoodtól Peter Greenaway-en át Wim Wendersig, de sokan kíváncsiak például a Robinson Crusoe kínai változatára is egy elsőfilmes rendezőtől. Számos amerikai sztár számára a cannes-i jelenlét ezúttal többet is jelent, mint a legnagyobb európai filmes seregszemlén való részvétel általában, hiszen az iraki háborút ellenző nézetei miatt többjüket bojkottal fenyegetik odahaza.
Magyarországot az idén Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannája és Politzer Péter Gránátok című rövidfilmjei képviselik. A fesztivál szervezői Emir Kusturica zenész-rendezőt kérték fel a legjobb rövidfilmet elbíráló zsűri elnökségére. Programon kívül Európában itt debütál a Wachowski testvérek Az újratöltött Mátrix című, idehaza is hamarosan bemutatkozó filmje, James Cameron A mélység szelleme című háromdimenziós dokumentumfilmje pedig a négyezer méter mélyen fekvő Titanicot mutatja be. A program május 25-én zár Chaplin Modern idők című örökzöldjével, amit a jelen alkotói a klasszikusok előtti tiszteletadásnak szánnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között