Tetszett a cikk?

Ma este Gérard Krawczyk filmje, a Tulipános Fanfan vetítésével kezdődik meg az 56. cannes-i filmfesztivál. A programban az idén magyar játékfilm nem szerepel, Magyarországot két rövidfilm képviseli.

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik szenzációját a Tulipános Fanfan jelenti, amely nem más, mint egy ötvenéves világsiker életre keltése. Akkor Gérard Philipe és Gina Lollobrigida játszotta a főszerepeket, most Vincent Perez és Pénelope Cruz.
Az idei zsűri elnöke, a francia Patrice Chéreau indiai, bosnyák, kínai, olasz és amerikai művészekkel fogja értékelni a versenyprogramban bemutatott filmeket, amelyek nemzeti hovatartozását - az egyre elterjedtebb nemzetközi koprodukciók miatt - ettől az évtől már nem jelölik meg. A következő tíz napban a versenyprogramban húsz játékfilmet mutatnak be. Sok ismert művész neve tűnik fel a stáblistákon Clint Eastwoodtól Peter Greenaway-en át Wim Wendersig, de sokan kíváncsiak például a Robinson Crusoe kínai változatára is egy elsőfilmes rendezőtől. Számos amerikai sztár számára a cannes-i jelenlét ezúttal többet is jelent, mint a legnagyobb európai filmes seregszemlén való részvétel általában, hiszen az iraki háborút ellenző nézetei miatt többjüket bojkottal fenyegetik odahaza.
Magyarországot az idén Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannája és Politzer Péter Gránátok című rövidfilmjei képviselik. A fesztivál szervezői Emir Kusturica zenész-rendezőt kérték fel a legjobb rövidfilmet elbíráló zsűri elnökségére. Programon kívül Európában itt debütál a Wachowski testvérek Az újratöltött Mátrix című, idehaza is hamarosan bemutatkozó filmje, James Cameron A mélység szelleme című háromdimenziós dokumentumfilmje pedig a négyezer méter mélyen fekvő Titanicot mutatja be. A program május 25-én zár Chaplin Modern idők című örökzöldjével, amit a jelen alkotói a klasszikusok előtti tiszteletadásnak szánnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma