Egy, az európai filmfesztiválokon díjakat halmozó magyar film hazai nézettségén nem mutatható ki a nemzetközi siker hatása, miközben a külföldi filmek és a nagy publicitással járó díjak esetében többnyire fordított a helyzet: az Oscar, illetve a Golden Globe a magyar közönséget is érdekli, ezek a díjak megdobják a magyarországi nézettségi adatokat. Ön szívesebben vesz jegyet egy filmre, ha tudja, hogy díjakat kapott?

"Tíz éve mindez még nem számított volna" - állítja az Intercom filmforgalmazó cég munkatársa, aki szerint a multiplex korszak előtt más volt a mozibajárók szociológiai összetétele; fiatalabb és kevésbé iskolázott volt az átlagnéző, ezért a díjak híre sem igen érdekelte. Ma szélesebbre nyílt az életkori olló, magasabb iskolázottságú az átlagos mozibajáró, aki odafigyel arra, hogy egy film milyen díjakat kapott.
A Chicagót és Az órák című filmet forgalmazó UIP-Dunafilm szerint a hazai nézettségnek jót tettek a jelölések és a díjak. A hazai bemutatókat is a nevezések bejelentése és az Oscar-díjkiosztó közé időzítették, ezek az események összehasonlíthatatlanul nagyobb publicitást jelentenek, mint amilyet más időszakokban kaphatna egy film. A Chicagót május 4-ig 186 ezren látták, Az órákat közel 55 ezren. Az órákat biztosan kevesebben nézték volna meg, ha nem kap Oscart, és az újságírókat is "jobban érdeklik" ezek a díjak - vélik a cégnél. Az Oscar, a Golden Globe és még legfeljebb a Brit Filmdíj (BAFTA) számottevő ebből a szempontból.
A zongorista című filmet forgalmazó Best Hollywood más tapasztalatokról számol be. A filmet 52 ezren látták a március 20-ai mozipremier óta. Az, hogy a rendező, Roman Polanski eljött a film magyarországi díszbemutatójára és nyilatkozott a sajtónak, érezhetően jót tett a nézőszámnak. Viszont az elnyert három Oscar-díj hatása nem érezhető a nézettségen. Egy ilyen kaliberű filmtől a magyar forgalmazó 70-80 ezer nézőt remélt, amit - úgy tűnik - nem ér el, jóllehet sokáig maradhat a művészmozik műsorán.
A Mundruczó Kornél Szép napok című filmjét forgalmazó SPI tájékoztatása szerint a filmet Magyarországon alig több, mint háromezren látták, s a nemzetközi sikerek nem mutatkoznak meg a hazai nézettségi adatokban. A Szép napok legutóbb Brüsszelben a Nemzetközi Filmfesztiválon lett nagydíjas, ám hiába a sokadik fesztiválsiker és díj, ezek itthon kevesebb nyilvánosságot kapnak. Pedig az utóbbi években nem volt ekkora nemzetközi visszhangot kiváltó magyar filmalkotás. A forgalmazó szerint a film "kíméletlen őszintesége" is oka a mérsékelt hazai nézettségnek: "önmagunkkal való szembenézést követel, de a néző inkább szórakozni szeret."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére