A homoszexuálisokkal szembeni nagyobb türelemre inti a hívőket a világszerte 70 millió hívőt számláló anglikán egyház vallási vezetője, Rowan Williams, akit februárban emeltek Canterbury érsekének, és ezzel az angol egyház legfőbb vallási elöljárójának tisztségébe. Az érsek álláspontjáról biográfusa ad számot Williams életrajzában, amelyet kedden kezdett folytatásban közölni a londoni The Times.

Canterbury érseke életrajzírója szerint úgy véli, a homoszexuális kapcsolatban élő, de egymáshoz hű párokat a kereszténység befogadhatja, mert ez nem áll feltétlenül szemben a Biblia tanításaival. Az anglikán egyházi főméltóság szerint a szexualitással kapcsolatos egyházi tanításban ugyanazt a rugalmasságot kell tanúsítani, amely például az elváltak újbóli egyházi esketésében is érvényesül - állítja az életrajz.
A római egyházzal történt XVI. századi szakítás óta Rowan Williams, Wales volt érseke az első nem angol érsek, akit az anglikán egyház legfőbb méltóságára jelölt a királynő, a vallás legfőbb védelmezője. Williamst azonban nemcsak ez különbözteti meg elődeitől. Az új canterbury érsek egyházi mércével mérve radikális álláspontot vall több kérdésben: nem zárkózik el mereven például a homoszexuálisok pappá szentelésétől, és tavaly kijelentette azt is, hogy nem kifogásolná nők püspöki tisztségbe emelését. Az anglikán egyházban jó ideje szolgálhatnak női papok is, püspökké azonban nem avathatják őket.
Nagy-Britanniában feszült figyelemmel várják Williams egy másik döntését is: azt, hogy megengedi-e az elvált, majd megözvegyült brit trónörökösnek, és ugyancsak elvált kedvesének az egyházi esküvőt. Az új anglikán egyházi vezető környezete szerint Williams nem emel majd kifogást Károly herceg és Camilla Parker Bowles templomi egybekelése ellen, annál is kevésbé, mivel az anglikán egyház általános szinódusa az idén januártól - kétévi vita után - engedélyezte elváltak egyházi esküvőjét. Nem tudni azonban, ehhez mit szólnának az alattvalók, akik a misztikus népszerűséggel övezett néhai Diana hercegnő után sok elemző szerint nem látnák szívesen a trónörökös házasságának összeomlásáért felelősnek tartott Camillát a majdani Károly király oldalán a trónon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett