A nemzetközi hanglemezipari szövetség, az IFPI által legálisnak tartott online zenei szolgáltatások listáján szerepel az Apple Amerikában nagy sikerrel debütáló szolgáltatása, de nincs ott a nagy feltűnést keltett - és a lemezipar által az illegálisnak tartott Kazaaval egy kalap alá vett - spanyol puretunes.com. A magyar lemezipar a vészesen csökkenő lemezeladások és növekvő kalózfelhasználás közepette vár az online szolgáltatások bevezetésére. Ön szerint a magyar közönség szívesen fizetne a számonkénti letöltésért?

A nemzetközi lemeziparnak kevés is elég az optimizmushoz; már-már paradigmaváltásról beszélnek, mert az Apple iTunes szolgáltatása az induló héten egymillió letöltött (és kifizetett) zeneszámos forgalmat produkált és azonnal a legnagyobb online zeneforgalmazóvá lépett elő. "Az emberek elkezdtek fizetni az online zenefogyasztásért - ismerteti brit elemzők véleményét a BBC -, igaz, egyelőre inkább CD-t vásárolnak a neten, nem egyes zeneszámokat töltenek le." Pedig egyelőre az ingyenes - és az amerikai szórakoztatóipar céltáblájává vált - Kazaa vezeti a listát, utána a CD-árusító szájtok jönnek, és csak ezután következnek a legális zeneletöltő oldalak. Az ingyenes fájlcsereberélő 1,3 millió felhasználót mondhatott magának az Egyesült Királyságban áprilisban, a legsikeresebb legális oldal, az On Demand Distribution (OD2.com) 523 ezret. Lemezértékesítésben a CD Wow az első, 739 ezer látogatóval.
Az IFPI új weboldala, a www.pro-music.org megpróbálja eloszlatni az "ingyenes zene" körüli mítoszt, s az örök igazsággal érvel, miszerint semmi sincs ingyen ezen a világon, minden valakinek a zsebére megy. Az iTunes sikere közben azt látszik bizonyítani, a felhasználók nem ingyenes zenét akarnak, hanem olyat, ami megéri az árát; az iTunes 99 centért ad egy zeneszámot. A spanyol www.puretunes.com 3, 50 euróért 8 órás nonstop letöltést kínál, álláspontja szerint jogtisztán. Míg azonban az Apple meg tudta szerezni a jogtulajdonosok hozzájárulását is (éppenséggel maga is azzá lehet, ha, amint hírlik, megveszi az Universal Musicot), az IFPI jogellenesnek nevezi a puretunes.com tevékenységét, amely csak egy spanyolországi joghézagnak köszönheti létét.
Egyelőre nem tudni, Magyarországon mennyit lennének hajlandóak fizetni a felhasználók egy-egy zeneszám legális letöltéséért, mert nincs átfogó magyar rendszer az itteni kiadók anyagaival. A hazai függetlenek közül a nem Mahasz-tag Private Moonnal összeolvadt 1G Records megpróbálkozott már az interneten a dalonkénti értékesítéssel - igaz, nem sok sikerrel. Megbecsülni sem lehet az időt, amikorra egy, az iTunes-hoz hasonló szolgáltatás Európában, majd Magyarországon is elindulhat. "A Mahasznak nincs külön stratégiája az online zeneletöltéssel kapcsolatban, a kiadóknak van, külön-külön" - mondta a hvg.hu-nak Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége ügyvezetője, aki megerősítette, hogy a hazai lemezpiac két év alatt 30 százalékot esett. A független kiadók szabadabban mozoghatnak az online értékesítés terén, mint a nagyok, amelyeknél az anyacég beleegyezése kell egy ilyen stratégiai lépéshez - mondta.
A Mahasz - szögezte le az ügyvezető - üdvözli a jogtiszta, fizetős fájlletöltő oldalak fejlődését, de önmagában ettől nem reméli a forgalom fellendülését. Ehhez az illegális felhasználás mértékének csökkenése is kellene idehaza. Addig - a hazai nagyoknak - marad a várakozás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tudás kincstára

A tudás kincstára

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek