Tetszett a cikk?

Valery Giscard d'Estaing volt francia köztársasági elnök csütörtökön Aachenben átvette a Károly-díjat, amelyet az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerzett személynek vagy intézménynek ítélnek oda minden évben.

Giscard d'Estaing jelenleg az Európai Unió alkotmányán dolgozó konvent elnöke; életművéért, illetve az első európai alkotmány létrehozása érdekében végzett munkájáért kapta meg a díjat. Giscard d'Estaing, aki a nyolcadik francia Károly-díjas, az elismerést politikai pályafutása csúcspontjának tartja.
Az aacheni városházán részben németül elmondott beszédében a volt francia államfő két lehetőséget vetett fel Európa számára: az uniót az integráció jelenlegi szintjén konszolidálják, s ebbe az Európai Unióba kerül be tíz új ország, vagy egy jobban szervezett, közös kül- és védelmi politikával rendelkező Európa megpróbál az eddiginél is nagyobb tekintélyt kivívni a világban.
A Károly-díj az egyik legjelentősebb európai kitüntetés. 1950 óta adják ki az európai újraegyesítésben kiemelkedő érdemeket szerzett személyeknek és intézményeknek. Magyar részről Károly-díjban részesült korábban Horn Gyula volt miniszterelnök (1990-ben) és Konrád György író (2001-ben) is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!