"Negyvenéves korom fölött nem fogom énekelni a Satisfactiont" - mondta Mick Jagger, talán már ő sem emlékszik rá, mikor. A most zajló, 120 előadásos turnéra elpróbált 130 dal között mindenesetre ott van a Satisfaction és kötelezően elhangzik az összes koncerten. Jagger a vasárnapi, prágai show előestéjén ünnepli 60. születésnapját. Negyedszer tér vissza zenekara élén a cseh fővárosba. Kelet-Európa megkapta az elégtételt.


A kommunizmus évtizedeiben Kelet-Európát kétszer érintette a zenekar. 1967. április 13-án, még Brian Jones-szal valami véletlen folytán Varsóban lépett fel, a Sala Kongresowa rögzített széksoros, kissé protokoll-hangulatú termében. Keith Richard saját emlékei szerint leállította a zenekart és felszólította az első sorokban helyet foglaló párt- és állami szülők finnyáskodó gyermekeit, hagyják el a termet, és engedjék előre a hátul állókat. Akár így volt, akár nem, a vasfüggöny mögött nem sok kell a romantikus ellenállást dédelgető rockereknek, hogy kialakítsák a maguk legendáriumát az igazságpárti zenekarról.

1976-ban, Jugoszlávia fénykorában Zágrábig kellett elzarándokolniuk a keleti blokk Stones-rajongóinak; júniusban két koncertet adott ott a zenekar - Földes László élményszerűen rögzítette az eseményt Stones-könyvében. 1990 augusztusában következett Prága először, s azzal, hogy Jagger és Keith Richards találkozott és összebarátkozott Vaclav Havel akkori köztársasági elnökkel, az egész esemény valamiképp az új kelet-európai demokráciák nyugati elismerésének egyik aktusává vált. Ha eljön a Rolling Stones, akkor tényleg megtörtént a rendszerváltás - hihette egy pillanatra mindenki.

Az Urban Jungle turnén 1995. augusztus 5-én ismét Prágában lépett fel a Stones, felrúgva ezzel a "szokásrendet", amely szerint az üzletileg kevésbé frekventált területekről minden turnén más-más várost érintenek. (Bécsben Jagger rendszeresen köszöntötte a színpadról a régióbéli szlovák és magyar barátaikat is.) Három nappal később Budapest következett, ahol Jagger jól érezte magát, az emlékezetes, esős koncert után lement egy sörre a Bahnhof nevű szórakozóhelyre (állítólag éppen Mester Tamás karaokezott), Charlie Watts pedig kissé indignálódva nyilatkozott a városi közutak minőségéről.

1998-ban igazi felfedezőútra ment a Stones az ex-kommunista tömbbe: játszottak Tallinban, Chorzowban és Moszkvában is, megint felléptek Zágrábban és persze Prága sem maradt ki. A keleti koncerteknek pedig kialakult az a különös hagyománya, hogy az éppen aktuális politikai berendezkedés igyekezett saját legitimációját a Stones érkezéséhez kötni. Mikor híre ment, hogy új körútra készülnek az évezred elején, Belgrád és Peking is be akart kerülni a turnétervbe. A kínai vezetés egyébként az előző turné idején még azt közölte: nem kér a Stonesból, mert nem kívánt közlekedési káoszt okozhatna a fővárosban. Ám az idén nyárra lekötött "történelmi" koncertjeit lemondta a zenekar. Az őket személyesen meghívó Zoran Gyingyics meggyilkolása után nem akartak Belgrádban játszani, Peking pedig az SARS-fenyegetés miatt került ki a menetrendből.

Jagger augusztus 26-án, Prágában ünnepli 60. születésnapját, s a hírek szerint a régi barát, Václav Havel meglepetéssel készül. Valószínűleg Magyarországról is elzarándokolnak a hívek a Letna Parki-i koncertre, hiszen nem valószínű, hogy a Rolling Stones még egyszer Budapestre jönne játszani. Sőt, talán az sem, hogy mostani körútja végeztével újabb turnéra indulna. De hát már 1983-ban is erről szóltak a találgatások.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel