szerző:
hvg.hu

Tiltakoznak az egykori áldozatok családtagjai, a fiatalon a RAF-tagokkal is kapcsolatban állt Otto Schily német belügyminiszter fenntartásait hangoztatja, a sajtó megosztott a kérdésben. A felzúdulást az a Berlinbe tervezett, kormánypénzzel is támogatott kiállítás váltotta ki, amely a Rote Armee Fraktion (RAF; Vörös Hadsereg Frakció) nevű terrorszervezet mítoszát tárná fel a róluk szóló filmek és más művek bemutatásával.

2004 novemberében a berlini Kunst-Werkében nyílna a tárlat, amely muzeológiailag indokolt lenne, hiszen számos mű foglalkozott és foglalkozik ma is az egykori RAF, illetve Baader-Meinhof csoport tagjaival. Hogy csak a nálunk is ismerteket említsük: Heinrich Böll Katharina Blum elvesztett tisztessége című kisregénye, a belőle készült 1975-ös film és későbbi színpadi adaptáció a terrorizmus bonyolult társadalmi hatásait boncolgatja. Volker Schlöndorff műve, A lövés utáni csend (2000) az NDK-ba menekült ex-terroristák életét dolgozza fel. Margaretha von Trotta filmje, az Ólomidő (1981) két testvér története, s bevallottan a börtönben meghalt RAF-alapítótag, Gudrun Ensslin életéből indult ki; őt ügyvédként egykor éppen Otto Schily védte.
Számos dokumentumfilm és könyv, fikciós mű vizsgálja közvetve vagy közvetlenül Németország második világháború utáni legsúlyosabb konfliktusát, az évtizedekig elhúzódó belső gerillaháborút s annak következményeit. A kiállítás sem a RAF-ról, hanem a szervezet recepciójáról, a történtek feldolgozásáról szólna. A legnevesebb áldozatok családtagjai azonban felháborodásukat fejezték ki, attól tartva, hogy a kiállítás dicsőíti Andreas Baadert, Ulrike Meinhofot és a RAF három generációját, s a mitikussá magasztosult városi gerilla-életformát. A RAF áldozatai közt volt Hans-Martin Schleyer, a Munkaadók Szövetségének 1977-ben elrabolt és meggyilkolt elnöke, Detlev Karsten Rohwedder, az állami cégek, egykori NDK-vállalatok privatizációjával foglalkozó német hivatal 1991-ben megölt főnöke, valamint Alfred Herrhausen, a német jegybank szerepét betöltő Deutsche Bank 1989-ben meggyilkolt elnöke, akinek történetét - amúgy egy terroristáéval párhuzamba állítva - szintén dokumentumfilm tárja fel. Schleyer és Rohwedder családja a kormányhoz intézett levelében kifogásolta a tervezett kiállítást, Gerhard Schröder kancellár ennek nyomán felülvizsgálatot rendelt el a 100 ezer eurós szövetségi támogatás ügyében.
A vitában a sajtó is állást foglalt, a Die Welt támadta az ötletet, hangsúlyozva a családtagok fájdalmát, a Die Tageszeitung viszont védelmébe vette, mondván, "fontos és összetett" jelenségről van szó. A RAF története éppúgy szól az erőszak kultuszáról, mint a végletekig vitt politikai aktivitásról, véli a lap, a családtagok fájdalma pedig nem elégséges ok egy történelmi vizsgálódást célzó tárlat leállítására; az erre tett erőfeszítések a művészi kifejezés szabadsága elé emelnének gátat.
A kiállítás tanácsadó intézményei, a hamburgi Társadalmi Kutatások Intézete és a Szövetségi Politikai Oktatóközpont egyelőre visszakoznak: bejelentették, az előkészítésben való részvételüket feltelekhez kötik, melyek között szerepl a családtagokkal folytatott konzultáció is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek