Tetszett a cikk?

Életének 74. évében vasárnap elhunyt Jacques Deray francia filmrendező és forgatókönyvíró, akit a bűnügyi műfaj iránt érzett vonzalma miatt csak a "francia Hitchcocknak" neveztek.

A művészt Párizs külvárosában, Boulogne-Billancourt-ban fekvő házában hosszú betegeskedés után érte a halál vasárnapra virradó éjjel. Jacques Desrayaud 1929-ben Lyon városában született, 12 évesen Párizsba ment színházművészetet tanulni. 1960-ban debütált rendezőként a Le Gigolo című filmmel.
Élete során 30 filmet készített. Olyan nevek mellett tanulta a szakmát, mint Gilles Grangier, Marcel Camus, Jules Dessin vagy Luis Bunuel. A "film noir" műfajában olyan sajátos látásmódot képviselt, amely méltán tette őt a "francia film Hitchcockjává" - írta az AFP. Deray a bűnügyi filmek specialistája volt, a hangulat, az izgalomfokozás és az akciók felépítésének mestere.
Emlékezetes alkotásai az 1968-ban készült Az úszómedence Maurice Ronet, Alain Delon és Romy Schneider főszereplésével, valamint az egy évvel később készített Borsalino, amelyben az 1930-as évekbeli Marseille gonosztevőit mutatta be. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars