Hiller István kulturális és Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszte, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) annak a nyílt levélnek a címzettjei, amelyben a könnyűzenészek a filmtörvényhez hasonló szabályozást vázolnak a szerintük a nemzeti kultúra részének tekintendő hazai popzene érdekében. A levél egyes részei már a Sziget fesztivál idején kiszivárogtak, s a vita a sajtóban megindult.

"Léteznek-e pillanatnyilag könnyűzenei témájú pályázatok, melyeket állami intézmények írnak ki és bírálnak el", például a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál (NKA) - teszik fel a kérdést a nyílt levelet aláíró, a "magyar pop, rock, folk, dzsessz" műfaj képviselői. A magyar dalok médiasugárzásának aránya alacsony, a műfaj szinte semmilyen módon nem tudja megmutatni értékeit, közérdeklődésre számot tartó zenekarok működésének alapfeltételei sem adottak, hiszen a könnyűzene az egyetlen művészeti ág, amely kizárólag piaci alapokon működik - hangsúlyozza a levél.
Az Idő van! című nyílt levél aláírói közül Németh Róbert zenész az MTI-nek elmondta: a két tárcavezetővel már a Sopronban tartott VOLT fesztiválon is találkozhattak, ám akkor nem tudtak érdemi diskurzust folytatni. A Heaven Street Seven zenekar tagja hangsúlyozta: "nem pénzekért akarnak lobbizni, hanem struktúrát akarnak létrehozni" a műfaj körül. Kérdés számukra az is, hogy "ismeri-e a magyar kormányzat az Európai Unió országainak a könnyűzenével kapcsolatos kultúrpolitikai koncepcióját és gyakorlatát, illetve tervezi-e hasonló modell kidolgozását és alkalmazását?"
Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára a már a múlt héten, a Sziget fesztiválon felvetett téma kapcsán közölte: a minisztérium nyitott a kezdeményezés iránt, és megfontolja, miként lehetne az NKA támogatási rendszerébe bevonni az értékes műveket alkotó könnyűzenei előadókat. A héten az egyik kereskedelmi televízióban dr. Harsányi László, az NKA elnöke azt mondta, nem tartja elképzelhetetlennek popzenei tárgyú pályázatok kiírását az NKA zenei kollégiumán belül, önálló kollégium létrehozásához azonban törvénymódosítás kellene.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket