Tetszett a cikk?

Hiller István kulturális és Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszte, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) annak a nyílt levélnek a címzettjei, amelyben a könnyűzenészek a filmtörvényhez hasonló szabályozást vázolnak a szerintük a nemzeti kultúra részének tekintendő hazai popzene érdekében. A levél egyes részei már a Sziget fesztivál idején kiszivárogtak, s a vita a sajtóban megindult.

"Léteznek-e pillanatnyilag könnyűzenei témájú pályázatok, melyeket állami intézmények írnak ki és bírálnak el", például a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál (NKA) - teszik fel a kérdést a nyílt levelet aláíró, a "magyar pop, rock, folk, dzsessz" műfaj képviselői. A magyar dalok médiasugárzásának aránya alacsony, a műfaj szinte semmilyen módon nem tudja megmutatni értékeit, közérdeklődésre számot tartó zenekarok működésének alapfeltételei sem adottak, hiszen a könnyűzene az egyetlen művészeti ág, amely kizárólag piaci alapokon működik - hangsúlyozza a levél.
Az Idő van! című nyílt levél aláírói közül Németh Róbert zenész az MTI-nek elmondta: a két tárcavezetővel már a Sopronban tartott VOLT fesztiválon is találkozhattak, ám akkor nem tudtak érdemi diskurzust folytatni. A Heaven Street Seven zenekar tagja hangsúlyozta: "nem pénzekért akarnak lobbizni, hanem struktúrát akarnak létrehozni" a műfaj körül. Kérdés számukra az is, hogy "ismeri-e a magyar kormányzat az Európai Unió országainak a könnyűzenével kapcsolatos kultúrpolitikai koncepcióját és gyakorlatát, illetve tervezi-e hasonló modell kidolgozását és alkalmazását?"
Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára a már a múlt héten, a Sziget fesztiválon felvetett téma kapcsán közölte: a minisztérium nyitott a kezdeményezés iránt, és megfontolja, miként lehetne az NKA támogatási rendszerébe bevonni az értékes műveket alkotó könnyűzenei előadókat. A héten az egyik kereskedelmi televízióban dr. Harsányi László, az NKA elnöke azt mondta, nem tartja elképzelhetetlennek popzenei tárgyú pályázatok kiírását az NKA zenei kollégiumán belül, önálló kollégium létrehozásához azonban törvénymódosítás kellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét