"A világ első interaktív zenei eseményeként" hirdeti szeptemberi eleji koncertjét David Bowie. A fellépést többezer rajongó kísérheti figyelemmel Európa több pontján - a helyi mozikban. Sőt a koncertbe kérésekkel és kérdésekkel bele is kapcsolódhatnak. A net-technológiával évek óta kísérletező művész mintha teljesen kiszállt volna a hagyományos zeneiparból.

Bowie szeptember 8-án Londonban, szűk körű klubkoncerten mutatja be Reality (Valóság) című új lemezét, de a bulit a technika segítségével kiszélesíti. Európában húsz moziban kapcsolódnak be a rajongók a szélesvásznú, sorround-hanggal közvetítendő eseménybe. David Bowie egy olyan új technológiát használ, amely nemrégiben debütált a Korn zenekar egyik showján. Júniusi New York-i fellépésüket 30 amerikai városban láthatták a mozikban szatellit kapcsolat és digitális projektorok segítségével. Bowie most az interaktivitás lehetőségével fejeli meg a dolgot.
Az "alakváltós" énekesre mindig is jellemző volt az új technológiák iránti fokozott érdeklődés. Miközben a saját korabeli sztárok sokszor a merchandisingtól várnak jövedelem-kiegészítést öreg napjaikra, Bowie előre menekül; a digitális halhatatlanságot tűzte ki célul. 1998-ban indította el saját ISP-jét; a davidbowie.com-on a userek havi 15 dollárért net-hozzáférést vehetnek, mailcímet és tárhelyet kaphatnak, valamint betekintést Bowie exkluív, csak a netes közösség számára hozzáférhetővé tett anyagaiba. Ő lett az első művész, aki előbb adta ki lemezét a neten, mint a hagyományos formátumban. Az eredeti koncepció szerint Bowie a közösséget is alkotásra buzdította, közös munkára, online zenekészítésre, saját munkáik elhelyezésére hívta fel őket, de a weboldal inkább egy klasszikus fan-klub netes kiterjesztése lett.
A "Bowie-branding" következő állomása saját banki szolgáltatásainak elindítása lett; s bár a bowiebanc.com nagy hírveréssel startolt, nem válthatta be a hozzá fűzött reményeket; ma az URL-jén egy másik szolgáltatót találunk. A képzőművészet és a színészet területén is tevékeny énekes innovátor akart lenni a digitális világban is. Szlogen-értékű gondolatát követve ("A jövőben a zene a falból jön majd, akár a csapvíz") a kilencvenes évek végétől építi netes életművét.
A hagyományos terjesztés mintha már nem is érdekelné; 30 millió fontért eladta egész korábbi katalógusának értékesítési jogait, és a net felé fordult. Kezdettől támogatta és használta az mp3 technológiát - igaz, csak a fizetős letöltést -, s megállapodást kötött dalai digitális terjesztésére az Mp3.com-mal. Mára Bowie is önálló szolgáltató, s lemezeinek nincs is szüksége a hagyományos promócióra, a zenész jól működő webes projektje, valamint tavaly áprilisban elindított webrádiója hatékonyabb az offline marketingnél.
Bowie tulajdonképpen új, működő modellt mutat a netes technológiák miatt válságba (és identitászavarba) került popiparnak. A példa azonban legalább annyira szól a zenészeknek is: hagyják ki a kiadókat és a terjesztőket a láncolatból, találják meg direkt módon saját közönségüket. Bowienak ez sikerült; vajon másnak is van erre esélye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton