Tetszett a cikk?

Szörényi Levente szerint "jó lenne, ha meggondolnák magukat" a filmesek, akik a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő filmjük forgatásához felépítendő haláltábor-díszletet a Pilisben képzelték el, mert a hely "a magyarság szakrális helye". Mit gondol ön erről?

A Pilis a magyarság szakrális területe - állítja történetírókra hivatkozva a Magyar Nemzet augusztus 28-ai számában az egykori rockzenész. Szerinte az Alföld lenne megfelelő hely a díszlet-haláltábor felépítésére, minthogy a "múlt század közepén oda telepítették ki a magyarság jeleseit". "Szép és logikus volna összekapcsolni a két szenvedéstörténetet" - ad tanácsot a filmeseknek Szörényi, aki szerint ha a film készítői nem gondolják meg magukat, "ugyanaz történhet, mint Saron templom-hegyi látogatása után. Kár lenne!".
Meglepő lenne ugyan, ha Magyarországon öngyilkos merényletek sorozata indulna meg a díszlet felépítése után - arról nem is beszélve, hogy a saroni provokáció tétele maga is arafatista mítosz -, ám a hasonlatból annyi kiderül: az István, a király szerzője szerint érzéketlenség, esetleg tudatos provokáció a helyszínválasztás, amely "érzelmeket sértene". A díszletépítés körüli vitában elhangzott, hogy a kiválasztott egykori szovjet katonai lőtér nem a Pilisben, hanem a Budai-hegységben fekszik, ám ez a lényegen nem változtat: ha a helyszín szakrális, ott senki nem forgathat filmet a zsidók tragédiájáról - amely következésképpen idegen a magyarok számára szakrális történetektől.
A feldolgozandó mű szerzője, Kertész Imre a HVG tudósítójától tudta meg, hogy "a magyar ősök szakrális gyülekezőhelyén" többen élő láncot alkotva kívánják megakadályozni, hogy a kiszemelt helyszínen díszletbarakkok épüljenek. A Nobel-díjas író erre így reagált: "Ez az öntől hallott hír számomra semmit nem mond. Kedvelt filozófusommal, Wittgensteinnel szólva: ez egy olyan mondat, amelynek nincs jelentése."
Mit gondol ön erről az ügyről?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!