Tetszett a cikk?

Kilencvenedik életévében meghalt Dom Carlo Egger, az Ágoston-rendi kanonokok egykori prímás apátja, akit a latin nyelv legalaposabb ismerőjének tekintettek. Egger olyan modern szavakat latinosított, mint a playboy, a whisky vagy a sztiptíz-táncosnő.

Egger hosszú időn át vezette a Vatikán államtitkárságának az irodáját. Ebben a minőségében évtizedeken át volt felelős számtalan pápai dokumentum latin fordításáért a XII. Pius és II. János Pál pápasága közötti időszakban. Erre a szerepre az predesztinálta, hogy őt tekintették a latin nyelv egyik legalaposabb ismerőjének. Egger volt az életre hívója és (1998-ig) első elnöke a Latinitas alapítványnak, amely célul tűzte ki a latin nyelv, valamint a klasszikus, őskeresztény, középkori és újkori latin nyelvű irodalom tanulmányozását.
A dél-tiroli Sterzingben született Egger számos latin nyelvkönyv szerzője volt, emellett professzorként oktatott a pápai egyetemen Rómában. Utolsó művében, a Lexicon recentis latinitatis című olasz-latin szótárban korunk modern fogalmait gyűjtötte csokorba. Az 1997 végén megjelent szótárral Egger igyekezett hozzáigazítani a katolikus egyház nyelvét a modern élet követelményeihez. Ennek érdekében vett be Egger a címszavak közé olyan fogalmakat, mint a playboy (latinul: juvenis voluptarius), whisky (wischium), sztriptíz-táncosnő (sui ipsius nudatrix). Cicero nyelvén a samponnal történő hajmosás: capitilavium, a toalett: cella intima, az ufo: res inexplicata volans, míg a videokazetta (kissé nehézkes szóösszetétellel): instrumentum telehornamentis exceptorium. Egger a permetre (spray) a liquor nubilogenus, a ragasztószalagra a fasciola glutinosa, míg a teniszre a manubriati reticuli ludus "újlatin" kifejezést találta ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Állatkínzás miatt nyomoznak a szadai elefántok ügyében

Állatkínzás miatt nyomoznak a szadai elefántok ügyében