Tetszett a cikk?

A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át Kertész Imre Budapesten, a Sándor-palotában.


Az állami elismerést, amelyet a köztársasági elnök március 15. alkalmából életútja elismeréseként adományozott a Nobel-díjas írónak, Kertész Imre akkor külföldi tartózkodása miatt nem tudta átvenni.
Az egész ország tiszteletét és megbecsülését is kifejezi ez a díj - mondta a köztársasági elnök a kitüntetés átadásakor. Mádl szerint Kertész Imre "olyan korban élt gyerekként saját hazájában, amely méltatlan volt mindahhoz, amit igaz fogalmaink szerint emberinek nevezhetünk, és vált túlélővé, szenvedőjévé a holokausztnak, a XX. század e mérhetetlen tragédiájának".
"Kertész Imre nyilatkozta egyszer, hogy a túlélőknek bele kell törődniük: a korral mindinkább gyengülő kezükből lassacskán kicsúszik Auschwitz. De kié lesz majd?" - idézte az államfő az író gondolatait. "Nem térhetünk ki annak kimondása elől - mondta Mádl Ferenc -, hogy azokban a drámai időkben elmaradt az erkölcsi parancs megálljt követelő kiáltása. Ha volt is, halk volt és riadt, gyönge, erőtlen".
Az államfő szerint Kertész Imre író kitüntetésének átnyújtásakor nem csak az áldozatok emléke előtti tisztelgés és a megkövetés kifejezése indokolt, hanem "múltunkat vállalva hitet kell tennünk az élet, az emberség és a szabad jövő megmásíthatatlan parancsa mellett".
Az ünnepségen megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Orbán Viktor volt miniszterelnök, Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök, Hiller István kulturális miniszter, Schmidt Mária történész, Esterházy Péter író, Koltai Lajos operatőr, aki első rendezésére készül Kertész Imre Sorstalanság című regényének megfilmesítésével. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot

Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot