Tetszett a cikk?

Százegy évesen meghalt a filmtörténet egyik legvitatottabb alkotója, a náci Németország tömeggyűléseinek, az 1936-os berlini olimpia versenyeinek filmre vivője, Leni Riefenstahl. A rendezőnő teremtette meg a náci párt imázsát, s egyben filmtörténeti jelentőségű újításokat vezetett be.

Leni Riefenstahl augusztus 22-én, már betegágyban ünnepelte 101. születésnapját, de tavaly a századikon még népes vendégsereg vette körül. Riefenstahl a dokumentarista filmnyelv megújítójaként írta be nevét a filmtörténetbe. A színésznőként indult Riefenstahl életműve erősen vitatott, tehetségét a náci eszmék dicsőítésének szolgálatába állította. Dokumentumfilmjei közül beállításaival, kompozícióival kiemelkedik az 1934-es nürnbergi náci pártnapról készült filmje (Az akarat diadala), valamint az 1936-os berlini olimpiáról forgatott, kétszáz órányi anyagból összevágott, kétrészes műve (Olympia).
Riefenstahl a náci propagandagépezetben betöltött szerepe ellenére tisztázta magát a vádak alól; bíróság előtt soha nem bizonyosodott be, hogy háborús bűnös lenne, mint ahogy antiszemitizmusa, rasszizmusa sem. Mindazonáltal viszonyát a náci párthoz, illetve személyesen Adolf Hitlerhez mindvégig homály fedte, mint ahogy azt is, mit tudhatott a világháború alatt a nácik rémtetteiről. Idős koráig aktív filmkészítő maradt, etnografikus dokumentumfilmeket és természetfilmeket forgatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül

366 forintba is került egy euró

366 forintba is került egy euró