Tetszett a cikk?

John Maxwell Coetzee dél-afrikai író kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. Cotzee a negyedik afrikai író 1980 óta, aki a legrangosabb irodalmi díjban részesül.

A Nobel-díj odaítélői indoklásukban az író regényeinek átgondolt, jól felépített szerkezetét, sokatmondó dialógusait, analitikus mélységeit hangsúlyozzák, méltatják írói problémaérzékenységét, következetességét, a nyugati civilázicóval szembeni kegyetlenül kritikus szemléletét. Coetzee a negyedik afrikai író 1980 óta, aki a legrangosabb irodalmi díjban részesül.
John Maxwell Coetzee 1940-ben született Fokvárosban, irodalmi munkássága mellett fordítói, kritikusi tevékenysége is ismert; jelenleg szülővárosa egyetemének professzora. Coetzee az első olyan író, aki kétszer is elnyerte a Booker-díjat az Egyesült Királyságban, 1983-ban és 1999-ben a The Life and Times of Michael K, illetve a Disgrace című műveivel.
Írói pályakezdése 1974-re tehető, nemzetközi áttörést 1980-as kötete, a Waiting for the Barbarians hozott számára; ez utóbbi - mely allegorikus formában ábrázolja az apartheidrendszert - magyarul is olvasható, Barbárokra várva címmel. A regény egy képzeletbeli birodalomban játszódik, ahol a hatalom a barbárok általi fenyegetettségből nyeri legitimitását. A történet főszereplője, az állam egyik elöljárója fokozatosan kérdőjelezi meg annak az elnyomó hatalomnak a legitimitását, amelynek ő maga is részese. Cotzee legújabb regénye, az Elizabeth Costello az idén jelent meg.
Coetzee a második dél-afrikai szerző, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat; 1991-ben Nadine Gordimeré lett a kitüntetés. Irodalmi körökben azzal vádolták a Svéd Akadémiát, hogy az utóbbi nyolc évben Európa-centrikus volt döntéseiben. A több mint tízmillió svéd koronával (1,3 millió amerikai dollár) járó kitüntetést december 10-én, a díj alapítója, Alfred Nobel svéd feltaláló halálának évfordulóján adja át Stockholmban a svéd király.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot