Tetszett a cikk?

Az idei Nobel-békedíj két legesélyesebb várományosa Václav Hável korábbi cseh államfő és II. János Pál pápa – állítják megfigyelők. A díj kitüntetettjének nevét pénteken délelőtt teszik közzé az oslói Nobel-intézetben.

Václav Havel az évszázad embere, nem pedig olyan valaki, aki csak az elmúlt két év során tett valamit; Havel ihletet adó példa - fogalmazott az amerikai Irwin Abrams, a Nobel-díjak avatott ismerője. Hozzá hasonlóan vélekedik Stein Toenesson, a Békekutató Intézet igazgatója, aki korábban a 83 éves pápát tartotta esélyesnek, most inkább Václav Havel győzelmét látja biztosnak, egy olyan emberét, "akit szinte mindenki egybehangzóan a béke és feddhetetlenség emberének tart".
A www.centrebet.com internetes fogadóiroda szerint a díjra II. János Pál a legesélyesebb, őt követi a volt cseh államfő. A további várományosok között szerepel Bono, az U2 ír rockegyüttes szólóénekese, Hasem Aghadzsari iráni gondolkodó, az Európai Unió, Jacques Chirac francia elnök, Hans Blix, az iraki ENSZ-fegyverzetellenőrök volt vezetője és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója is – számol be az AFP francia hírügynökség.
A 10 millió svéd koronával (1,3 millió dollár) járó díj kitüntetettjének nevét a bizottság pénteken 11 órakor teszik közzé az oslói Nobel-intézetben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!