Tetszett a cikk?

A Tate Gallery a talált tárgyak részlegébe helyezte azt a rendőrségi szalaggal leragasztott tájképet, amelyet tiltakozásképpen egy graffitiművész csempészett a múzeum falára.

A Banksy művésznevű graffitista álöltözékben, a látogatók közé vegyülve csempészte be művét, amit sikerült észrevétlenül a neves intézmény falára ragasztania. A tájképet mindaddig senki nem vette észre, míg órákkal később el nem engedett a ragasztó, és a festmény a padlóra nem hullott - jelentette a BBC.
A műhöz mellékelt felirat a következőket tudatta a látogatókkal: "Banksy 1975. Az Egyesült Királyság rendőrsége mindannyiunk tájképét elrondította. A művész egy cím és név nélküli olajfestményre rendőrségi szalagot stencilezett. Szerinte a mű megrongálása ezen a módon tükrözi azt, ahogyan nemzetünket tönkretette a bűnözéssel és a pedofíliával való megszállottság."
"Valaki személyes tulajdont hagyott az egyik galériában. A Tate biztonsági személyzete megtalálta és eltávolította, jelenleg a talált tárgyak osztályán őrzik" - tudatta nem sokkal később a Tate Britain közleménye.
Banksy, aki valódi kilétét szigorúan titkolja, hiszen többek közt arról vált ismertté, hogy a királynő aranyjubileumának évében az uralkodót csimpánzként örökítette meg, s így tart a jogi felelősségrevonástól, közben már árulja a kép egy másik változatát és a videófelvételt, amin az látható, amint a festményt fölragasztja a Tate falára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!