Tetszett a cikk?

Vasárnap megkezdődött az iszlám világban, legalább is annak egy részén a böjthónap. A ramadán kezdetét az egyiptomi al-Azhar mecset iszlámintézetének elöljárói jelentették be szombaton az újhold megjelenése után.

A bejelentés ellenére számos iszlám országban, így Szaúd-Arábiában, Szíriában, Ománban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Libanonban csak hétfőn kezdődik a ramadán. Irakban Ali Szisztani ajatolla, a síiták vallási vezetője szintén hétfőre hirdette meg a ramadán kezdetét, bár az iraki szunniták már vasárnap megkezdték a böjtöt. Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában hétfőtől, míg Bangladesben és Pakisztánban - ez utóbbi, 145 milliós közösségével a második legnagyobb iszlám állam - keddtől böjtölnek.
Európában Szerbia-Montenegró, Bosznia, Belgium és Németország muzulmánjai már vasárnap megkezdték böjtjüket, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban hétfőtől tartják a ramadánt. Oroszországban keddre tűzték ki a böjt első napját, az Egyesült Államok keleti partján már vasárnap elkezdődött.
A napkeltétől napnyugtáig tartó böjt havában tiltott a hívő muzulmánoknak a nappali étkezés, az ivás, a dohányzás, valamint a nemi élet. Ramadánkor a muszlim hívők arról az időszakról emlékeznek meg, amely alatt, mintegy 1400 éve a hagyományok szerint Mohamed próféta előtt kinyilatkoztatott a Korán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!