Tetszett a cikk?

Az amerikai tömegtájékoztatási eszközök – az iraki háború kísérőjelenségeként – időnként a nacionalizmus és a kritikamentesség ingoványos talajára tévednek.

A 2003-as év médiaeseményeit figyelve az amerikai médiát sokan bírálják, amiért magáévá tette a Bush-adminisztráció érvrendszerét. Patrice de Beer, a francia Le Monde újságírója példaként említi az amerikai kormányzat „frankofóbiáját”, amelyet átvettek a tengerentúli sajtó tekintélyes képviselői, így a Washington Post és a New York Times is, amelyek pedig a vietnami háború idején még antimilitáns álláspontot képviseltek.

Az amerikai sajtó pálfordulásának okait vizsgálva a Columbia egyetem történészprofesszora, Alan Brinkley úgy véli: a háborús helyzet önmagában is kedvez a felfokozott hazafias érzelmek kinyilvánításának, így az Egyesült Államokban sokan gondolhatják: elnézhető, ha a sajtó inkább hajlik a gyors információk és kevésbé a háttéranyagok közlésére. Mint írja, „szem- (és fül) tanúi vagyunk a média – politika általi – megszelídítésének”.

Az amerikai tömegtájékoztatás hangjának változásában számos más tényező is szerepet játszik: a médiapiac tekintélyes részét például kevésszámú befektetői csoport tartja a kezében. Őket elsősorban gazdasági megfontolások vezérlik: előírják a híranyagok vonzóbbá tételét az információk és a látványelemek vegyítésével – a befektetések megtérülésének reményében. Emellett a a hagyományosan liberális amerikai újságírás fenyegető riválisnak tekinti – Brinkley megfogalmazásában – „a nyíltan és határozottan elfogult, jobboldali ideológiájú médiák” (így például a Fox News) megjelenését. A bulvár műfajhoz szokott amerikai médiafogyasztók elvárásaihoz alkalmazkodó Bush-párti média - véli a professzor - egységes világképet mutat be, ezzel egyidőben pedig mindenfajta skrupulus nélkül szállít meg nem erősített értesüléseket ugyanúgy, ahogyan később valótlannak bizonyult információkat is.

Alessandro del Lago, a genovai tudományegyetem szociológiatanára ugyanakkor úgy véli, az egyszer már lelepleződött háborús propaganda, s a könnyű iraki győzelem hamis ígéretéből tanulva az amerikai tömegtájékoztatás ismét visszatér a tradicionális, szigorú objektivitáshoz. Igaz, az „információs szórakoztatás” térnyerésével megváltozott viszonyok között ezt már csak megújulva teheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában