Tetszett a cikk?

Az Európai Uniót népszerűsítő, Szerencsi fel! című rajzfilmsorozat december elejére tervezett bemutatójára még mindig várnia kell a nagyérdemű közönségnek. Gát György, a film producere szerint már nem sokáig.

A Belügyminisztérium és a külügyi tárca által finanszírozott, 174 millió forintot elnyerő sorozat bemutatójára valószínűleg már nem kell sokáig várnia a közönségnek. Gát György, a nyertes konzorcium producere a hvg.hu-nak elmondta, hogy az MTV december elején műsorra tűzi a rajzfilmsorozatot. A felmerült plágiumvádakat alaptalannak minősítette.

Fellner
Steve Fellner, magyar származású amerikai dizájner-rajzolónak ugyanis feltűnt, hogy a sorozatban szereplő Szerencsi család és az öt éve készült Duckman sorozat karakterei között kísérteties a hasonlóság. Fellner jelenleg az egyik legnevesebb amerikai stúdióban, a Klasky–Csupó cégnél tevékenykedik, amely többek között a népszerű Simpson családot kreálta. Fellner javaslatára Csupó Gábor, a stúdió magyar származású cégtulajdonosa felvette a kapcsolatot a Paramount stúdióval, amely a Duckman sorozat egyedüli forgalmazója.

Rófusz
A plágiummal megvádolt Rófusz Ferenc, A légy című animációs rajzfilmjéért Oscar-díjjal kitüntetett rendező értetlenül áll a dolgokkal szemben. Ő nem reagál a vádakra, helyette Gát György, a nyertes konzorcium producere nyilatkozik. „Rófusz nem lopott ötletet, csak hasonló stílusban rajzolta meg a figurákat” – világosít föl a producer. Szerinte abból is látszik, hogy nem megalapozott vádakról van szó, mivel Fellner nem őt kereste meg, hogy megegyezzenek, hanem kirobbantotta a médiabotrányt. Elképzelhetőnek tartja, hogy az ügy mögött a közbeszerzési pályázaton vesztesként szereplő cégek – közöttük a Stúdió Q és a Fousfilm Kft. – rejtőzik, céljuk, hogy ártsanak a nyertes produkciónak.Szabó Árpád, a Stúdió Q rajzstúdió vezetője a hvg.hu megkeresésére elmondta, Fellner valóban hozzá fordult segítségért, amikor magyarországi látogatása során egy műsor újságban meglátta a kérdéses figurákat. Fellner szerint Rófusz évekkel ezelőtt rajzokat kért tőle, s ő el is küldött háromszáz-négyszáz vázlatot, köztük a Duckman figurákat. Tény, hogy Szabóék és a Focusfilm Kft. együtt indultak a pályázaton, s a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordultak, ugyanis igazságtalannak érezték a pályázatok elbírálását. „Eleve Gátékat akarták győztesként kihozni” - állítja Szabó. Hozzáteszi: a pályázati kiírást kizárólag olyanok teljesíthették, akik már előzetes információk birtokában voltak. Szerinte nem Gátnak kellene védekeznie ebben az ügyben, ez kizárólag Fellner és Rófusz ügye. „Rófusz a hallgatásával elismeri felelősségét” – mondja.„Szerintem bölcsen teszi Rófusz, hogy egyelőre hallgat. Ha kiderül ártatlansága, bebizonyíthatja, alaptalanul vádolták.” – vélekedik Kabdebó György, a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének elnöke. Mint elmondja, számára teljesen valószínűtlen, hogy egy Oscar-díjas alkotó plagizálásra kényszerüljön. Nincs bizonyítéka Fellnernek, egy fekete-fehér vázlat még nem jelent semmit. Ám elérheti, hogy végül Rófusz beperli hitelrontásért” – teszi hozzá.A bíróságnak mindenesetre nem lesz könnyű dolga. A tengerentúlon futott nyolcvan epizódból álló Duckman sorozat, amelyben mellékszereplőként tűnnek föl Fellner figurái, még annak idején a Paramount Pictures filmóriás tulajdonába került. Így egyedül a Paramount döntheti el, hogy bíróságra viszi-e az ügyet vagy sem.Szabó Árpádtól megtudtuk, Fellner december 11-én Magyarországra látogat, és szándékában áll bíróságra vinni az ügyet. Egyelőre nem tudni, hogy Gát optimizmusa mennyire megalapozott, és az MTV valóban műsorra tűzi decemberben a rajzfilmsorozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re