Tetszett a cikk?

Mel Gibson ausztrál színész-rendező elutasította a Vatikánnak azt a kérését, hogy premier előtt mutassák be Passió című, Jézus Krisztus életének utolsó 12 óráját bemutató, sokak szerint antiszemita filmjét.

A pápai kulturális tanács ("minisztérium") szerette volna, hogy a filmet bemutassák a legnagyobb katolikus egyetemek szakértőinek részvételével tartott tudományos kongresszuson, amelynek témája Jézus és a film. Gibson művéből néhány részletet már bemutattak az Egyesült Államokban, mire több amerikai zsidó szervezet antiszemitizmussal vádolta a rendezőt, aki szerintük ismét elővette a "zsidók mint istengyilkos nép" formulát, amelyet a katolikus egyház csupán az 1962-65 között tartott II. Vatikáni Zsinaton törölt a hagyományos nagypénteki imából.Paul Poupard francia bíboros, a vatikáni "kulturális minisztere" mindenesetre kijelentette, hogy személyesen nem vett részt azokon a tárgyalásokon, amelyeknek célja a premier előtti vetítés megszervezése volt. Enrique Planas püspök, a vatikáni filmarchívum vezetője ugyanakkor sejteni engedte, hogy januárban tartanának a Vatikánban egy szűkkörű vetítést egyházi személyek és szakértők részére. A buzgó katolikus Gibson egyébként 2004. február 24-ére, hamvazószerda napjára tervezi filmje amerikai bemutatóját. Jelenleg a vágáson dolgozik, igyekszik finomítani a legerőszakosabb jeleneteken - közölte Nick Hill producer.Jézus Krisztus életéről az elmúlt évtizedekben több vitatott mű is készült. 1964-ben Pier Paolo Pasolini Máté evangéliuma című filmje kommunista felhangjai miatt okozott megdöbbenést, húsz évvel később Jean-Luc Godard Üdvözlégy, Máriá jában Jézus anyja mai kosárlabdázólányként, József pedig benzinkutasként jelent meg. 1987-ben Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmje nyíltan utal a Jézus és Mária Magdolna közötti szexuális vonzalomra. Az utóbbi két filmet több országban betiltották a katolikus egyház nyomására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is