Tetszett a cikk?

A képzőművészet kategóriájában Varga Imre szobrászművész kapta a Prima Primissima díjat. A kuratórium és a szavazó közönség mintha elfelejtette volna a művész Lenin-szobrait és a Kun Béla emlékművet; pedig ez utóbbi továbbra is látható a Budatétényi Szoborparkban.

A Magyar Televízió honlapján, ahol a Prima Primissima jelöltjeit ismertetik, az 1923-ban született szobrászművész rendkívül széles ívet átfogó életművének felsorolásakor ott van Radnóti és Wallenberg emlékműve, a vatikáni magyar kápolna és persze Szent István. Ám említés sem történik az 1986-os, vérmezei Kun Béla emlékműről, meg az 1990 után lebontott Leninekről (1974, 1982, 1983), köztük a híres, lépcsőn lemenő alakról. Talán az ismertetés vázlatos volta, talán az egyébként is pontatlanságoktól zsúfolt honlap rossz szerkesztése miatt. De talán nem.

Ha konzekvens az életmű bemutatása, akkor a döntésnél ott a helye a felsorolásban ezeknek a szobroknak is. Ám mintha Varga Imre hívei a szobrász rendszerváltás utáni legitimációját, a "nagy szobrászunk" státuszát féltenék a művész saját korábbi műveitől. A Kun Béla-emlékmű 1986-os felállítása idején Varga olyan értelmű nyilatkozatokat tett, amelyek szerint ez a téma (mármint a kommün vezérének alakja) már régóta foglalkoztatja, s most végre itt az alkalom. A 90-es években viszont úgy magyarázta a művet, hogy a Kun Béla alakja mellett látható lámpaoszlop voltaképpen lámpavas, s ez rejtjelezett utalás a vörösterrorra.

Senki sem tagadhatja Varga Imre tehetségét, kifejezőerejét és bravúros mesterségbeli tudását, inkább az életmű morális hitelével van a baj. A formaérzék, az izgalmas anyaghasználat, alakjainak tudatos deheroizálása, hétköznapi helyzetekben való ábrázolása szakmailag invenciózus; és persze mindig is kritikai viták kereszttüzében állt. Sajátos ahogy a rendszerváltás után gyakoribbá válnak munkásságában a szakrális témák. Munkái mintha mindenfajta kurzusban megfelelnének a hatalom elvárásainak.

A Prima Primissima díjat az idén nyáron Demján Sándor üzletember alapította, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének támogatásával, a kuratórium a VOSZ tagjaiból áll. A díj léte, vagyis az, hogy a magánmecenatúra fontos életműveket ismer el a művészetben, az oktatásban és a sajtóban, mindenképpen örvendetes. Az összeg (50 ezer euro a díjazottnak, 10-10 ezer a jelölteknek) komoly súlyt ad neki. Az már szemléleti kérdés, hogy az ilyen reprezentatív díjak rendszerint "tutira mennek", vagyis már eleve elismert életműveket ismernek el újra. Sebaj, ez már a presztízsdíjak természete. Az azonban különös, ahogy itt a szakmai és történelmi amnézia kezel egy legalábbis vitatható és tisztázásra váró oeuvre-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3