Tetszett a cikk?

Szokatlanul súlyos, precedens értékű ítéletet hozott a német igazságszolgáltatás egy zsidók, külföldiek és másnézetűek ellen gyűlöletre és erőszakra uszító háromtagú zenekar tagjai ellen hétfőn.

A Landser (magyarul: Baka) nevű skinheadegyüttes három tagját bűnszövetkezet alakításában, antiszemitizmus és idegengyűlölet terjesztésében, valamint közösség elleni izgatás bűntettében találták bűnösnek. A zenekar frontemberét és szövegíróját, Michael Regenert ezért három év négy hónap börtönbüntetésre, míg a bíróság szerint együttműködő magatartást és megbánást tanúsító másik két tagját, Andre Moehrick basszistát és Christian Wenndorff dobost egy év kilenc hónap próbaidőre ítélték. Ezen túlmenően mindhármukra pénzbüntetést szabtak ki, valamint közhasznú munkavégzésre kötelezték őket.A vádirat szerint a zenekar albumai "fajgyűlölő, nacionalista és antiszemita gyűlölettirádákat tartalmaznak és külföldiek, zsidók és más politikai meggyőződésű emberek elleni erőszakra uszítanak". A Landser CD-albumai között olyanok vannak, mint a Ran an den Feind vagy a Get The Enemy, amelyeknek címadó dalai Izrael bombázására szólítanak fel, más dalok Hitler egyik közeli munkatársát, Rudolf Hesst dicsőítik, a Grandpa Was A Sturmführer pedig egy náci SS-tisztként szolgált nagyapának állít emléket. Az ügyész hangsúlyozta, hogy ez az első eset, amikor egy rockegyüttest bűnszövetkezetként ítéltek el. A zenekar külföldön (például az USA-ban és Lengyelországban) nyomatta lemezeit, hogy így játssza ki a neonáci tartalmú kiadványok terjesztését tiltó német törvényeket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában