Tetszett a cikk?

Egy nappal sikeres leszállása után kifogástalan minőségű színes képeket küldött a vörös bolygó felszínéről az amerikai Mars-szonda.

Az első fekete-fehér képek már nem sokkal a leszállás után megérkeztek a pasadenai földi irányítóközpontba. A Spirit másfél méteres teleszkópikus póznákon elhelyezett nyolc nagyfelbontású kamerájával a környezetét 360 fokban ábrázoló felvételeket készít.Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai az elkövetkező napokban tesztelik a Spirit műszereit. A 173 kilogrammos, hatkerekű robotjármű 9 nap múlva indul első felfedező útjára. Műszereivel mindenekelőtt a víz és szerves molekulák, vagyis az élet esetleges nyomait fürkészi.A Spirit hét hónapos, több mint 400 millió kilométer hosszú űrutazás után közép-európai idő szerint vasárnap reggel ereszkedett le a vörös bolygóra, a leszállókörzetnek kijelölt hatalmas Guszev-kráterbe. Három hét múlva érkezik a Marsra a Spirit ikertestvére, az Opportunity. A két önjáró robot sokkal nagyobb területet tud bejárni, mint elődeik.Az Európai Űrügynökség (ESA) űrszondájának robotjárműve, a Beagle 2 két héttel leszállása után sem ad jelet magáról, noha a Spirit érkezéséig a Mars körül keringő Mars Odyssey amerikai kutató műhold is folyamatosan kereste nyomait. Keringőegysége, a Mars Express vasárnap módosította a bolygó körüli pályáját; szerdától talán sikerül vennie a Beagle 2 azonosító rádiójeleit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit