Tetszett a cikk?

Felháborodni és ájtatoskodni a legkönnyebb. Vagy a legcinikusabb. Új közbeszédet kezdeni a lenullázott, önmagát ledarált, sötétségbe veszett politikai diskurzus helyett nehezebb.

A Tilos Rádióban elhangzott mondattal foglalkozó ORTT-ülés előtt naponta több politikai és civilszervezet, nagy- és kisegyház, csoportosulás, közösség fejezi ki felháborodását, igényét, hogy a médiahatóság vonja vissza a rádió frekvenciaengedélyét.

Nap nap után mind többen biztosítanak bennünket arról, hogy mélyen elítélik a gyűlöletkeltést. Rendben, higyjük is el nekik. Hagyjuk el a gyanakvást, hogy a jobboldali szervezetek és politikusok talán csak Kövér László fegyveres felkelésre célzó erdélyi szavairól szerették volna elterelni a figyelmet. Azt se kérdjük, hol voltak a most tiszta lekiismerettel tiltakozók egyes rádióadók szóbeli ámokfutásainál, hol voltak a galíciai jöttmentezésnél, periferikus lapok faji fejtegetéseinél, a lámpavasozásnál, a korzikai példánál, a vasárnapi reggeli lelki gyakorlatoztatásnál.

Jószándékúan értsük ezt a sok-sok elhatárolódást mind a probléma egészére, ne vegyük észre a képmutatást; tekintsük úgy, hogy nem csak egy részeg mondattól, hanem az összes hidegfejűen vagy gőzösen, kitervelten vagy spontán elhangzó felelőtlen beszédtől határolódnak el a szervezetek, egyházak, politikusok. Az egymással szemben álló politikai és világnézeti oldalak a választások utáni prolongált verbális polgárháborúban olyan fojtogatóvá szűkítették a publikus beszéd tematikai és stiláris terét, hogy az mostanra légmentesen ránkcsukódott. Vákuumként kezd működni, fekete lyukként, ha bármi belekerül, még a higgadt, épeszű érvelés is, azonnal eltűnik az egymást kioltó vádaskodásokban és felháborodásokban.

Ennek a folyamatnak az utolsó, hátborzongatóan ünnepélyes pillanata volt a kiirtós mondat. Egy provokatív punkrocker öntudatlanul magával rántotta az egészet. Vége. Pontosabban: tekintsük ezt a végpontnak. Legyen akkor innentől kezdve egy másik közbeszéd. Pia, demagógia és zöld epe nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Trump is jóváhagyta, Biden átveheti az elnökséget

Trump is jóváhagyta, Biden átveheti az elnökséget

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig