Tetszett a cikk?

A gazda egykoron - a háromkirályokra utalva (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) - e három betűt írta ki január 6-án, Vízkereszt napján a szemöldökfára. Ma más fával ügyeskedik.

Január 6. a keresztény világban az Epiphania Dominihez, az Úr megjelenéséhez (régiesen kijelenéséhez) kötődik, és gonoszűzésre, szentelésre, férj- vagy időjárásjóslásra, kotlóvarázslásra eleink felettébb alkalmatosnak tartották.

Míg a keleti egyház Krisztus születését ünnepli, a nyugati a napkeleti bölcsekről, a háromkirályokról, Jézus megkereszteléséről, illetve első csodatételéről emlékezik meg ma. A hagyomány szerint e napon látták meg a bölcsek az esthajnalcsillagot, és ahogy Bod Péter írta: „Krisztus ezen a napon megkeresztelkedvén, hivataljához fogott.”

A római egyház szertartásai szerint ma vizet és tömjént szentelnek. A vízszentelésből ered az ünnep magyar elnevezése is, amely egyébként a szláv eredeti tükörfordítása (vodohresi, vodokrscse). Az 1499. évi boroszlói szertartáskönyv szerint a szentelt víz "prímán beválik" dögvész, mérgek, békák és mérges férgek ellen is.

II. József tiltó rendelkezéséig az Aachenbe igyekvő magyarországi zarándokközösségek nem hagyták ki Kölnt, a háromkirályok kultuszának európai székvárosát. A búcsújárók a városban hat hetet töltöttek, és maga a város látta őket vendégül. Innen ered számos vendégfogadó elnevezése, valamint az, hogy a háromkirályok a középkori Európában részben az utazók, vándorok, zarándokok, részben a vendégfogadók patrónusai lettek.

A korai újkorban a protestantizmus mélyen elítélte a vízkereszti mulatozásokat ("ezidőn újra bátorságosan majmaskodnak vele"), de hiába, mert azok évről évre megismétlődtek, sőt rituális dramatikus játékokká alakultak át. Bálint Sándor, a jeles napok szokásainak tudósa szerint ezek részben az egyházias gyakorlatból szakadtak ki, népiesedtek el, részben a betlehemezésből önállósult a háromkirályjárás és a szépjelenjárás.

Egyes helyeken olykor még fokhagymát, kukoricát is szenteltek. A pesthidegkútiak az előbbit sárgaság, az etyekiek fejfájás ellen hordták a mellükön, míg a pomáziak a tengerit fogfájás ellen használták. A XXI. századi magyar már csak egyetlen "népszokást" gyakorol e napon: előbb „majmaskodik”, majd „hivataljához fog”, és a szemeteskocsik "kijelenése" előtt karácsonyfatetemekkel szórja tele az utcákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is