Volgográd, Dunaújváros és Eisenhüttenstadt egyes épületeit, tereit, ha feliratokat nem látnánk, össze is lehetne téveszteni. Katowice, Várna és Brassó épületeit csak azért nem, mert ott a jövő megtervezői nem radírozhattak le teljesen egy már létező várost. Nem is lett tökéletes a pszeudo-világ. Sztálinvárosok voltak egykor, ma új identitást keresnek.

Új kiállításán a Centrális Galéria hat, Sztálin nevét viselő várost mutat be (lásd a Fotógalériát). Főhelyen azokat, amelyeket tervezőasztal mellett álmodtak meg. Hogy az eredmény rémálom-e, vagy élhető város, talán az dönti el, ma hogyan lehet bennük élni. A mi egykori Sztálinvárosunk ma igenis élhető város. Sőt. Mintha új mítosza teremtődne az egykori (h)ősi helyett.

A konstruált városok, amilyen a mi Dunaújvárosunk is, a kommunizmus monumentális jövővíziói; a Bauhaus iskolán nevelkedett tervezői szemlélet keresztezése a kommunista életforma-teremtéssel. Nagy terek, klasszicizáló oszlopok, széles lépcsők, mértani utcarendszer, a munka domborművekbe, szoborcsoportokba álmodott hősei. A Hat Szálinváros című tárlat nem ítélkezik az egykori architektúra kitalálói fölött s a legkevésbé sem ironizál azon az életfomán, amelyet az utópikus középületekben, a csarnokszerű művelődési és vendéglátó intézményekben, a munkáslakótelepek jólét-falansztereiben élni lehetett.

Hogy a mai Eisenhüttenstadt és Volgográd hogy heverte ki a sztálini múltat, egy másik tárlat témája lenne. A Nyílt Társadalom Archívum mellett működő Centrális Galéria kiállítása - amely az elmúlt negyven év hétköznapi létezését feldolgozó sorozatukba illeszkedik - inkább az utópia dokumentumait mutatja. A Sztálin-imázs építészeti megjelenítését a nagyvárosok Sztálin-sugárútjaitól Sztálin-tornyaiig. Szerény javaslatunk: talán testvérvárosokká fogadhatnák egymást mindezen telpülések, így könnyebb volna valamit kezdeni a múlttal.

Nagyratörő kudarc, a múltat eltörölni akaró tévedés? Vagy jövőbemutató kísérlet, a posztmodern öntudatlan előfutára? Paradox módon könnyebb volna döntenie utókornak, ha az egykor mintavárosnak szánt Dunaújváros is funkciója vesztett, kilátástalan sorsú település volna, mint mondjuk a rendszerváltás óta légüres térben lebegő Ózd. De Dunaújvárosban megmaradt az ipar - megjelent a tőke -, a város pedig vállalja múltját, kutatja és tudatosan ápolja is.

Nem valószínű, hogy csak az ötvenes évekbeli architektúrát divatként értelmező retro-mánia teszi élhetővé ezt a várost. Ennél sokkal igazabb folyamatok játszódnak le itt. Dunaújváros nem hajlandó leírni, perifériénak tekinteni önmagát, s cserébe a kortárs kultúra sem tekinti skanzennek a várost, amit az is mutat, hogy itt kapott helyet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA), amely komoly kutatói, kiállítási és gyűjteményi programot folytat. A város "tele van" művészettel (januári számában a Műértő című lap épp ezzel a jelenséggel foglalkozik) a hetvenes évek óta acélszobrász alkotótelep működött itt, a kilencvenes években pedig még nyugati képzőművészek is felfedezték, voltak, akik éltek és alkottak is itt, az ICA épülete, meg a merész vonalú, új evangélius templom pedig még egy új architekturális és szellemi jövőkép lehetőségét is felrajzolja az egykori kommunista iparvárosban. Túl lehet élni az utópiát.

(A kiállítás március 31-ig látható.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró