A Magyar Mozgókép Mestere díjat kedden este, a filmszemle nyitányaként a Budapest Kongresszusi Központban tíz kiemelkedő filmesnek adják át. A Millenáris Teátrumban, az Urániában és a Mammut moziban zajló vetítésekre a becslések szerint 35 ezren lesznek kíváncsiak a szemle ideje alatt, február 3-ig.

A Magyar Mozgókép Mestere díjat - amellyel havi 500 ezer forintos juttatás jár - 2005-től évente egy-egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozzák. A legrangosabb magyar filmszakmai elismerésnek szánt díjat Illés György, Szécsényi Ferenc és Tóth János operatőr, valamint Jancsó Miklós, Böszörményi Géza, Kovács András, Makk Károly, Bacsó Péter, Mészáros Márta és Gyarmathy Lívia rendező veheti át Hiller István kulturális minisztertől. A művészeti díjat a filmes szakma kezdeményezésére a Magyar Mozgókép Közalapítvány létrehozói - filmszakmai szervezetek és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - alapították.A 35. Magyar Filmszemle három helyszínen, a Millenáris Teátrumban, a Mammut moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajlik. A versenyprogramban 16 játékfilm szerepel, további hét játékfilmet információs vetítésen tekinthet meg a szakma és a közönség.A dokumentumfilmek csütörtökig tartó versenyében a 150 nevezett film közül - az előzsűrik válogatása után - 42 munka látható. A kísérleti kisjátékfilmek kategóriájában az előzsűri 85 alkotásból 35 produkciót válogatott a versenyprogramba.A filmszemle hivatalos díjai mellett a február 3-i zárónapon adják át az életműdíjakat Dimény Tibor gyártásvezetőnek, Gere Mara dramaturgnak és Lénárt István gyártásvezető-gyártásszervezőnek. A szemlét Jancsó Miklós A mohácsi vész című filmjének vetítése zárja. A 130 millió forintos nettó költségvetésű filmszemle fő támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Mozgókép Közalapítvány. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak