Szenzációs hír járja be az internetet és a világsajtót: a N’kisi névre keresztelt afrikai szürke papagáj közel ezer szavas szókészletével, telepatikus képességeivel, kifinomult humorérzékével mindenkit ámulatba ejt.

A hihetetlen képességekkel bíró csodapapagáj nemrég keltette fel a tudósok figyelmét, s azóta szinte folyamatosan tanulmányozzák. A jelenleg New Yorkban élő N’kisi kommunikációs készsége jócskán túltesz más papagájok néhány szavas szókészletén. A csodamadárnak eddig 950 szót sikerült elsajátítania, s ezeket az adott helyzetben tökéletesen használja.

Tudása azonban ennél összetettebb. Nem jelent számára gondot a nyelvtan. Kiváló érzékkel különbözteti meg a múlt, jelen és jövő időt. Egy ölelkező szerelmespár fotójára N’kisi így reagált: „megölelhetlek?”, míg egy kocsija ablakán kikönyöklő férfi képét nézve nem mulasztotta el figyelmeztetni az illetőt, „vigyázz, kilóg a fejed” – írja a BBC tudósítója. A madár humorérzékére jellemző, hogy amikor egy másik papagájt meglátott fejjel lefele lógni a ketrec rúdjáról, megjegyezte: „ezt a madarat a tévében kellene mutatni”. N’kisi fantasztikus szókincsével a fajok közti kommunikációt valósítja meg - vélekedett Jane Goodall, a hires, amúgy csimpánzokkal foglalkozó etológus.

Megkérdeztük Csányi Vilmost, a neves magyar etológust, mennyire hihető a BBC web-oldalán megjelent hír (http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3430481.stm). „Tudományos publikáció egyelőre nem jelent meg e témában, addig pedig a csodapapagájjal kapcsolatos híreket fenntartással kell kezelni. Jane Goodall sem erősítette meg sehol a neki tulajdonított véleményt" - intett óvatosságra a tudós.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Szombaton indul A Dal, színpadra lép az első tíz versenyző

Szombaton indul A Dal, színpadra lép az első tíz versenyző

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén