A létező szocializmust nem a szamizdat döntötte meg, de az "önkiadó" és másolható művek létrejötte megkerülte a cenzúrát és ezzel kimondta: önmaga törvényein kívül másnak nem hajlandó engedelmeskedni. Ebben a pillanatban szenvedett vereséget a rendszer.

Ha a formai tökéletesség és a kifejezés egyértelműsége alapján kellene rangsorolni a világtörténelem (inkább az esztétikatörténet) logóit, nos, a lengyel Szolidaritás emblémája ott volna az első ötben. Az egymásra torlódó betűk megjelenítik a tömeget, de az összetartozást és segítségadást is; a betűk közül kinyúló fehér-piros lobogó a demonstráció, a lázadás szimbólumává válik a vörös emblémán. Vér és graffiti: tökéletesen kifejezi, mi a szamizdatkultúra.

A budapesti Millenárison megnyílt Szamizdat-kiállítás politikai aktualizálás nélkül, történelmi keretben mutatja be az ellenkultúra és az illegális művészet, a magánjellegű és mégis tömeges szubkultúra 1956 és 1989 között keletkezett dokumentumait. Nem mellesleg eldönti a kérdést: megállnak-e ezek a művek a politikai kontextus nélkül is. Meg, sőt, maga a hordozó is műtárggyá vált; a stencilgépen készült nyomat, a házilag fűzött könyv, az indigóval készült példányok, a fekete-fehér illegális újság, fanzine és plakát, a másolt kazetta éppen olyan értékes, mint rajta a szöveg vagy a mű.

A szamizdat lényege éppen ez: "önmaga számára kiadva", vagyis az "önkiadó" mű és szöveg. Noha a szövegek önálló életet élnek, a hordozó és tartalom nehezen válnak el; Petri György Örökhétfőjét, Haraszti Miklós Darabbérét nehéz elképzelni másképp, mint első szamizdat kiadásuk borítójában.

A Brémai Egyetem Kelet-Európa Kutatóintézete anyagára épülő kiállítás, amely komoly helyi, vagyis magyar anyaggal egészül ki, páratlan dokumentumokat kínál. Versek, politikai röpiratok, történeti munkák, képek, fotók, politikai demonstrációk, művészeti események dokumentációi, zenék, videók. A tárlat azt is megmutatja, mennyire fej-fej mellett haladt az egykori szocialista tömb országainak ellenkultúrája; az elszigeteltség ellenére is. A legfilozofikusabbnak és legkeményebbnek az orosz ellenzéki művészet tűnik, a legdirektebbnek és legpolitikusabbnak a lengyel, a leginkább színesnek és nyitottnak a magyar, a legközvetlenebbnek a csehszlovák.

A kiállítás felidézi az ellenzék és a hatalom szembenállásának eseménytörténetét is, a társadalmi mozgalmak és a művészet kapcsolatát is. Drámaian, de olykor anekdotikusan: talán kevesen tudták, hogy maga a szamizdat kifejezés Nyikolaj Glazkov orosz költőtől való, aki Tarkovszkij Andrej Rubljov című filmjében léggömbre kötözve úszik a levegőben. A föld alól a föld fölé: az illegális és önmagát szabadnak tekintő művészet a hatalmat tette illegálissá azzal, hogy felülemelkedett korrupt törvényein.

A Szamizdat - Alternatív kultúrák Közép- és Kelet-Európában 1965-1989 c. kiállítás május 2-ig látható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?