Már megjelenése előtt sokkolta a német közvéleményt Thor Kunkel nagy felhajtással beharangozott könyve, melyben másodállásban pornófilmeket készítő náci kutatók mindennapjait jeleníti meg. A kritikusok erkölcstelenségről és a náci eszme burkolt dicsőítéséről beszélnek, az író fikciót emlegetve védekezik.

"Lebilincselő, alaposan feltérképezett portré a náci társadalom morbiditásáról" - e szavakkal harangozta be jó előre a német Rowohlt könyvkiadó Thor Kunkel új könyvét, melynek márciusra tervezett kiadásától azonban február elején visszalépett. Kunkel Endstufe című könyve egy náci egészségügyi intézetben játszódik, ahol az ottani biológusok fajelméleti kutatásaik mellett pornófilmeket forgatnak külföldi értékesítés céljából, a háború folytatásához nélkülözhetetlen nyersanyagokért cserébe. E harcoktól távol eső, védett miliőben élő szereplők cinikus párbeszédei többnyire a német bátorságot, hősiességet éltetik, csúnya jövőt vizionálva egy szövetséges győzelem esetére.

„Hibát követtem el: az írást már azt követően ki kellett volna vennem az idén megjelenő könyveink sorából, miután elolvastam” – nyilatkozta a Spiegelnek Alexander Fest, a Rowohlt vezetője. Fest állítása szerint írt is egy levelet tavaly nyáron a könyvvel foglalkozó lektoroknak, melyben a szerinte zavaros, revizionista gondolatokkal teli szöveget az író tehetséges nyelvezete ellenére is ejteni kell, de munkatársai végül meggyőzték: adni kell még egy esélyt a szerzőnek. A lektorok végül idén januárban adták fel a szöveg „megmentését”, mivel az Fest egyik munkatársa szerint a németeket egyoldalúan áldozatként, a szövetségeseket pedig „vérszomjas, ösztöneiknek engedelmeskedő állatokként” írja le.

A Siegelnek nyilatkozó könyvkiadó szerint Kunkel alig palástolt kárörvendéssel és szárnyaló fantáziával ír például a Németországba bevonuló orosz csapatok szexuális bűntetteiről, valamint arról, hogy a világ amerikanizálása még a második világháború borzalmainál is kegyetlenebb vérengzéshez vezet. Fest úgy véli, Kunkel műve nem szereppróza, hanem az író gondolatvilágának burkolt megjelenítése. Álláspontját nem csupán az 1200 oldalasról 700 oldalasra húzott kéziratra, hanem az ahhoz mellékelt szövegmagyarázatra alapozza. Ebben szerinte a szerző valódi énje is megjelenik, amikor többek közt olyanokat állít: a „németek a világháború után borsos gázszámlát kaptak”, illetve hogy a háború utáni szabad gondolkodást Németországban egy jól működő gondolatrendőrség akadályozza.

Maga Kunkel visszautasítja az őt ért vádakat, és nevetségesnek érzi az ellene indított rágalmazó hadjáratot. „Ha amerikai lennék, azt mondanák rólam Németországban: „micsoda merész elgondolások!” – nyilatkozta a Die Welt című lapnak a szerző, visszautasítva mind a holokauszt-tagadás, mind pedig a revizionizmus vádját. Írója szerint az Endstufe nem egy történelmi regény; a célja bevallottan az emberek sokkolása és provokálása, valamint egy „paradigmaváltás” előidézése a német gondolkodásban.

A legújabb fejleményeket látva, úgy tűnik, a német olvasók áprilisban eldönthetik, a szerzőnek vagy a kritikusoknak adnak igazat; a berlini Eichborn kiadó ugyanis kiadja a Rowohlt által elutasított szöveget. Wolfgang Höhner kiadó szerint az írás nem nemzetiszocialista ihletésű. „Ez egy egészen abszurd anyag. Sokan meglepődnek majd, ha áprilisban a kezükbe veszik, és a mostani vita után nem ismernek rá” – ígéri a kiadó.

A német publikum bizonytalan. Egy biztos, bárkinek is legyen igaza, ha a könyv valóban piacra kerül, egy ilyen vita után senki és semmi nem mentheti meg attól, hogy könyvlisták élére kerüljön.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok