A jelenlegi nyelvek 90 százalékának kihalása, új keveréknyelvek keletkezése, az angol hosszú ideje töretlen előretörésének megtorpanása – többek közt ezeket jósolják az elkövetkező évtizedekre nyelvkutatók.

„A világ nyelveinek fejlődése kritikus ponthoz ért. Egy többszázéves egyenes vonalú fejlődést követően most valami egészen más következik” – véli David Graddol nyelvkutató. A Science című lapban február végén megjelent cikkében Graddol rámutat: a változások oka a népességfejlődés, ezen belül is az ázsiai országokban tapasztalható rendkívül gyors növekedés, és az azzal együtt járó migráció. E folyamatok következményeként hamarosan visszaszorul az angol nyelv eddig töretlen előrehaladása.

Az anyanyelv szerinti nyelvranglistát pillanatnyilag a kínai nyelv vezeti, melynek különböző változatait több mint 1,1 milliárdnyian, azaz körülbelül háromszor annyian beszélik, mint a második helyezett angolt. Graddol szerint az elkövetkező években az angol hátrébb szorulása figyelhető majd meg: 2050-re a jelenlegi második helyezettet már a Katartól Nepálig beszélt hindi és az urdu nyelvek is megelőzik majd, és ugyan nem hagyja le, de közel kerül hozzá a spanyol és az arab nyelv is. Addigra az angolt a 100 évvel ezelőtti 9 százalékhoz képest már csak a lakosság öt százaléka beszéli majd. Még a fent felsoroltaknál is gyorsabban nőnek majd a jelenleg másodikvonalbeli bengáli, maláj és tamil nyelvek, kiesik az anyanyelvi TOP 10-es listáról viszont a jelenleg tizedik helyen álló, 102 milliós német nyelv.

Graddol szerint a ma megszámolt 6 ezer élő nyelv 90 százaléka nem éli túl a következő évszázadokat, ezzel egy időben azonban, főként a városokban, az ott élő különböző idiómák keveredésével új nyelvek születnek majd. Az egyénenként beszélt idegen nyelvek számának növekedése mellett minden bizonnyal megmarad az angol első helyezése, és megkerülhetetlen lesz a jövőben a jelenleg Kínában és déli szomszédainál használatos mandarin is. A csak és kizárólag angolul beszélőknek azonban Graddol szerint a jövő többnyelvű társadalmaiban már problémái adódhatnak.

Joshua Fishman, a Yeshiva Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára egy korábbi tanulmányában szintén azt prognosztizálta, hogy a ma világnyelvként használt angol a jövőben valószínűleg még inkább a magasabb társadalmi osztályok nyelvévé válik majd. Ez, valamint az angol uralmát kísérő ellenszenv hosszú távon e nyelv további globalizációja ellenében hat majd, állítja a tudós.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását