Tetszett a cikk?

A jelenlegi nyelvek 90 százalékának kihalása, új keveréknyelvek keletkezése, az angol hosszú ideje töretlen előretörésének megtorpanása – többek közt ezeket jósolják az elkövetkező évtizedekre nyelvkutatók.

„A világ nyelveinek fejlődése kritikus ponthoz ért. Egy többszázéves egyenes vonalú fejlődést követően most valami egészen más következik” – véli David Graddol nyelvkutató. A Science című lapban február végén megjelent cikkében Graddol rámutat: a változások oka a népességfejlődés, ezen belül is az ázsiai országokban tapasztalható rendkívül gyors növekedés, és az azzal együtt járó migráció. E folyamatok következményeként hamarosan visszaszorul az angol nyelv eddig töretlen előrehaladása.

Az anyanyelv szerinti nyelvranglistát pillanatnyilag a kínai nyelv vezeti, melynek különböző változatait több mint 1,1 milliárdnyian, azaz körülbelül háromszor annyian beszélik, mint a második helyezett angolt. Graddol szerint az elkövetkező években az angol hátrébb szorulása figyelhető majd meg: 2050-re a jelenlegi második helyezettet már a Katartól Nepálig beszélt hindi és az urdu nyelvek is megelőzik majd, és ugyan nem hagyja le, de közel kerül hozzá a spanyol és az arab nyelv is. Addigra az angolt a 100 évvel ezelőtti 9 százalékhoz képest már csak a lakosság öt százaléka beszéli majd. Még a fent felsoroltaknál is gyorsabban nőnek majd a jelenleg másodikvonalbeli bengáli, maláj és tamil nyelvek, kiesik az anyanyelvi TOP 10-es listáról viszont a jelenleg tizedik helyen álló, 102 milliós német nyelv.

Graddol szerint a ma megszámolt 6 ezer élő nyelv 90 százaléka nem éli túl a következő évszázadokat, ezzel egy időben azonban, főként a városokban, az ott élő különböző idiómák keveredésével új nyelvek születnek majd. Az egyénenként beszélt idegen nyelvek számának növekedése mellett minden bizonnyal megmarad az angol első helyezése, és megkerülhetetlen lesz a jövőben a jelenleg Kínában és déli szomszédainál használatos mandarin is. A csak és kizárólag angolul beszélőknek azonban Graddol szerint a jövő többnyelvű társadalmaiban már problémái adódhatnak.

Joshua Fishman, a Yeshiva Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára egy korábbi tanulmányában szintén azt prognosztizálta, hogy a ma világnyelvként használt angol a jövőben valószínűleg még inkább a magasabb társadalmi osztályok nyelvévé válik majd. Ez, valamint az angol uralmát kísérő ellenszenv hosszú távon e nyelv további globalizációja ellenében hat majd, állítja a tudós.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!