A Tilos Rádió élőtt uszító hangú beszédet mondó Döbrentei Kornélnak Gyurkovics Tiborék által odaítélt Alternatív Kossuth-díj ügye feszültséget okozott az irodalmi kerekasztal munkájában. Ezért a nyolc szervezetet tömörítő tanácskozó testület elhalasztotta hétfőre tervezett egyeztetését a kulturális tárcával.

"Az írószervezetek közötti feszültségek miatt kért halasztásról azok képviselői szavazással döntöttek és azonnal hozzá is fogtak – egymás között – a problémák tisztázásához", olvasható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodájának közleményében.

A sajtóiroda ismertetése szerint a halasztás miatt az irodalom állami finanszírozásának újraszabályozását célzó tárgyalássorozat következő ülését március 22-én tartják.Csaplár Vilmos, a Szépírók Társaságának elnöke, az irodalmi kerekasztal szóvivője az MTI-nek elmondta: az alapvető problémát és feszültséget az okozza, hogy az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány az idén Döbrentei Kornélnak ítélte oda az alternatív Kossuth-díjat.

Gyurkovics Tibor író, az alternatív Kossuth-díjat gondozó alapítvány kuratóriumának tagja a múlt héten csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Döbrentei Kornél költő kapja a díjat, "kizárólag költői kvalitásai alapján". Indoklásul hozzátette: "igen kemény, eredeti nyelvezetű költőnek tartjuk, aki Nagy László hagyatékát, versnyelvét viszi tovább. Azt a nemzeti vonalat képviseli, ami számunkra a költészetben preferálandó" - mondta.Csaplár Vilmos az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: úgy gondolják, új kérdést vet fel az, hogy az irodalmi kerekasztalban helyet foglaló írók díjat adnak ki egy költőnek, akinek megnyilvánulása miatt feszültség van az írótársadalomban.A kerekasztal szóvivőjének szavai szerint most azt kell eldönteni, hogy az egyébként is ellentmondásos helyzetben tud-e tovább működni az irodalmi kerekasztal a jelenlegi formájában. A február elején megalakult irodalmi kerekasztal tagjai: Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, József Attila Kör, a PEN Klub magyar tagozata, Írók Szakszervezete, Magyar Írók Egyesülete, Fiatal Írók Szövetsége és Független Írók Egyesülete. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt

Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Tudja, mit lehet csinálni 1200 színes ceruzából? Például egy működő gitárt

Tudja, mit lehet csinálni 1200 színes ceruzából? Például egy működő gitárt