Tetszett a cikk?

A dínók kihalása utáni legnagyobb fajpusztulás fenyeget – állítja a Science magazin által a napokban nyilvánosságra hozott brit tanulmány.

A brit madarakról, pillangókról és virágokról készült kutatás feltárta: az emberi tevékenység szisztematikusan rombolja bolygónk gazdag biodiverzitását, gátolja a fajok sokféleségének fennmaradását.A tanulmány csaknem húszezer brit természetjáró közreműködésével készült, akik az egész ország állat- és növényvilágát átkutatták, hogy három albumnyi őshonos madár-, pillangó- és növényfajt gyűjtsenek össze. A tíz négyzetkilométerenként 1500 faj jelenlétéről vagy eltűnéséről készített feljegyzéseket összevetették a húsz és negyven évvel ezelőtt készített hasonló összeállításokkal. Az eredményekből kiderül: az őshonos brit növényfajok közel harmada jelentős számban csökkent az elmúlt negyven évben, az őshonos madarak több mint fele is eltűnt két évtized alatt, csakúgy, mint az őshonos pillangók háromnegyede.A pillangók eltűnése különösen drámai, mert első alkalommal tapasztalták, hogy egy rovarfaj a madár- vagy növényfajtáknál is jobban megsínyli a környezeti változásokat. Pusztulásuk azonban akadályozhatja a növények szaporodását is, mivel ezek a rovarok is részt vesznek a virágok beporzásában.Amennyiben a helyzet a világ más tájain is hasonló, úgy az tömeges fajpusztuláshoz vezethet – figyelmeztetnek a kutatók. A legutóbbi hasonló esemény 65 millió évvel ezelőtt ment végbe, és a dinoszauruszok kipusztulásával járt. A Föld története során hatszor élt meg hasonló méretű fajpusztulást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán