Tetszett a cikk?

A legendás kapus, Dominik Hasek break-táncot jár, Hnilicka búskomorságba esik, Svejk masíroz a színpadon, Vaclav Havel nyüzsög. Új operabemutató Prágában a cseh hokiválogatott történelmi sikeréről az 1998-as Nagánói Téli Olimpián. Az elégedett komponista szerint korunk gladiátorai a sportolók.

Nagy tapssal jutalmazta a Prágai Városi Színház közönsége csütörtök este a Nagánó című cseh opera ősbemutatóját. Martin Smolka zeneszerzőt a cseh jégkorongozó válogatott 1998-ban a Nagánói Téli Olimpián aratott történelmi jelentőségű győzelme ihlette."Minden operának hősökre van szüksége - ezért sportolókról, napjaink gladiátorairól is komponálhatunk operát" - nyilatkozta Smolka a sikeres premier után.A - jégkorong mérkőzéshez hasonlóan - három harmadban játszódó opera központi figurái Dominik Hasek és Milan Hnilicka kapusok. Míg Hasek break-dance szerű parádés védésekkel biztosítja csapatának az aranyérmet és a nép hősévé lép elő, addig Hnilicka az egyetlen cseh játékos, aki nem lépett a pálya jegére és ezért melankólia vesz erőt rajta.

Az előadás végén Svejk, a derék katona és Vaclav Havel, akkori cseh köztársasági elnök gondoskodott nyüzsgésről a színpadon. Havel, aki megtekintette az ősbemutatót, páholyában szemmel láthatóan jól szórakozott dublőre színpadi fellépésén.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!