A magyar holokauszt kezdetének 60. évfordulóján az oktatási miniszter Auschwitzban ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítását.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum 18. blokkjában csütörtök délután Magyar Bálint oktatási miniszter ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítását. A miniszter emlékeztetett: az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba a nácik 1940-45 között több mint 1,3 millió embert deportáltak, akiknek egyharmada 1944 nyarán Magyarországról érkezett, 56 nap alatt. A holokauszt magyar tragédia, hiszen minden tizedik áldozatát - jóval több mint félmillió magyar zsidót és romát - magyar állampolgárként öltek meg - hangsúlyozta. Auschwitz, a legnagyobb náci megsemmisítő tábor minden harmadik áldozatát a németeknek segédkező magyar kormány parancsára magyar hatóságok deportálták Magyarországról. "Ez a hely történelmünk legnagyobb magyar temetője" - mondta a miniszter, hozzátéve: a ma élő nemzedékek felelőssége az emlékezés és az igazság kimondása.Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, akinek édesapját és több családtagját ölték meg itt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében elmondott emlékbeszédében - Kisfaludy Károly Mohács című elégiáját idézve - "a magyar Izrael Mohácsának" nevezte Auschwitzot, amely egyben a magyar zsidóság jogegyenlőségéért síkra szálló Eötvös József eszményeinek a sárba tiprása is volt. Külön szólt a jelen lévő fiatalokról, akik olvasmányaik, tanulmányaik után most a helyszínen szembesülhettek azzal, ami itt egykor lezajlott. A zsidóság hittestvéreivel együtt gyászolja azokat a felebarátait is - nyomatékosította -, akiket roma származásuk vagy politikai meggyőződésük miatt pusztítottak el Auschwitzban és másutt.Az auschwitzi múzeumot 1947-ben nyitották meg a volt koncentrációs tábor területén. A magyar állam először 1965-ben rendezett kiállítást az auschwitzi múzeumban, amelyet 1979-ben Horn Emil tárlata váltott fel, de a közelmúltban ezt a kiállítást is lezárták, mivel elavultnak számított. Az új kiállítás forgatókönyvét Kádár Gábor és Vági Zoltán történészek írták, a látványtervet Rajk László készítette, a kiállítás előkészítését a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Varga László történész irányította. Az auschwitzi múzeumnak évente átlagosan félmillió látogatója van. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc