Tetszett a cikk?

A magyar holokauszt kezdetének 60. évfordulóján az oktatási miniszter Auschwitzban ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítását.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum 18. blokkjában csütörtök délután Magyar Bálint oktatási miniszter ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítását. A miniszter emlékeztetett: az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba a nácik 1940-45 között több mint 1,3 millió embert deportáltak, akiknek egyharmada 1944 nyarán Magyarországról érkezett, 56 nap alatt. A holokauszt magyar tragédia, hiszen minden tizedik áldozatát - jóval több mint félmillió magyar zsidót és romát - magyar állampolgárként öltek meg - hangsúlyozta. Auschwitz, a legnagyobb náci megsemmisítő tábor minden harmadik áldozatát a németeknek segédkező magyar kormány parancsára magyar hatóságok deportálták Magyarországról. "Ez a hely történelmünk legnagyobb magyar temetője" - mondta a miniszter, hozzátéve: a ma élő nemzedékek felelőssége az emlékezés és az igazság kimondása.Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, akinek édesapját és több családtagját ölték meg itt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében elmondott emlékbeszédében - Kisfaludy Károly Mohács című elégiáját idézve - "a magyar Izrael Mohácsának" nevezte Auschwitzot, amely egyben a magyar zsidóság jogegyenlőségéért síkra szálló Eötvös József eszményeinek a sárba tiprása is volt. Külön szólt a jelen lévő fiatalokról, akik olvasmányaik, tanulmányaik után most a helyszínen szembesülhettek azzal, ami itt egykor lezajlott. A zsidóság hittestvéreivel együtt gyászolja azokat a felebarátait is - nyomatékosította -, akiket roma származásuk vagy politikai meggyőződésük miatt pusztítottak el Auschwitzban és másutt.Az auschwitzi múzeumot 1947-ben nyitották meg a volt koncentrációs tábor területén. A magyar állam először 1965-ben rendezett kiállítást az auschwitzi múzeumban, amelyet 1979-ben Horn Emil tárlata váltott fel, de a közelmúltban ezt a kiállítást is lezárták, mivel elavultnak számított. Az új kiállítás forgatókönyvét Kádár Gábor és Vági Zoltán történészek írták, a látványtervet Rajk László készítette, a kiállítás előkészítését a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Varga László történész irányította. Az auschwitzi múzeumnak évente átlagosan félmillió látogatója van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!